Средновековната столица на убийствата в Англия?

редновековието е един от най-кървавите периоди в човешката история (ако не като брой жертви, то поне като обществени нрави), а развитието на Англия е един от символите на тази епоха.

Затова и учените искат да разберат коя е късносредновековната столица на убийствата в Англия.

Последното изследване по темата дава еднозначен отговор – столицата на убийствата в късносредновековна Англия е Оксфорд, а мъжкото университетско население на града е било основният катализатор на насилието, пише в свой материал CNN.

Броят на убийствата в града е бил четири до пет пъти по-висок от този в Лондон или Йорк през XIV век, твърдят изследователи от Университета в Кеймбридж, които са съставили карта на известните случаи на убийства в средновековна Англия.

„Това не беше изненадващо, а очаквано“, казва пред CNN професор Мануел Айзнер, водещ изследовател и директор на Института по криминология към University of Cambridge. „От предишни публикации знаех, че в Оксфорд е имало много висок брой убийства“.

Създадена от Центъра за изследване на насилието към Института по криминология, проектът „Средновековни карти на убийствата“ е цифров ресурс, който очертава местата на престъпленията въз основа на 700-годишни дознания и разследвания. Оригиналната карта на Лондон от 2018 г. е преработена и разширена, за да включат карти на Оксфорд и Йорк.

От извършителите с известно минало в Оксфорд 75% са идентифицирани като „клерикали“, както и 72% от жертвите, се казва в прессъобщение на екипа, като учените посочват, че през този период терминът най-вероятно се отнася за студент или член на университета.

Историческата литература за университетските градове сочи, че „през Средновековието всички те имат репутацията на такива проблеми със студенти, които се бунтуват, проявяват насилие, държат се лошо и т.н.“, казва Айзнер и добавя, че това е бил стереотип по онова време, който само се е потвърдил от техните данни.

„Перфектната буря“ за насилие

По онова време Оксфорд е един от най-големите и най-уважавани центрове на обучение в Европа и привлича международни учени. Населението му е наброявало около 7000 души – предполага се, че 1500 от тях са били студенти.

„Оксфорд е създал „перфектната буря“ за насилие“, казва Айзнер. По онова време всички оксфордски студенти са били мъже и обикновено на възраст между 14 и 21 години.

„Това означава, че в Оксфорд има много млади мъже, а младите мъже могат да създават проблеми“, казва Айзнер и добавя, че те не са имали голям социален контрол, но са имали достъп до алкохол и оръжие.

„Събират се различни неща, които се комбинират и създават условия“, допълва той и казва, че студентите често се групират според това откъде са, което също подхранва конфликтите между хората от различни региони.

За да картографират убийствата, изследователите се запознават с коронарните списъци, в които се записват внезапни и подозрителни смъртни случаи, приключени от жури, обикновено съставено от местни жители. В тях са включени „имена, събития, местоположения и дори стойността на оръжията за убийство“, се казва в съобщението за медиите.

Въз основа на изследванията си екипът изчислява, че в късносредновековен Оксфорд броят на убийствата е бил 60-75 на 100 000 души – приблизително 50 пъти по-висок от сегашните показатели в английските градове през XXI век.

Но Айзнър предупреждава да не се прави пряко сравнение между сега и тогава: „През Средновековието не е имало такова нещо като обаждане на 112. Не е имало служби за спешна помощ, хирургия или какъвто и да е друг механизъм за лечение на рани, така че хората са умирали по-често, отколкото биха умирали сега“, казва той.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *