Строителните Оскари подпомагат талантливи деца

Учениците от Национално училище за танцово изкуство са специални гости на церемонията на 9 октомври

 

XIII-то издание на годишните награди LUXURY Property AWARDS 2023, които ще бъдат връчени на 9 октомври 2023 в  Sofia, обявиха социалната кауза за тазгодишното издание на конкурса – в подкрепа на младите таланти от Националното училище за танцово изкуство – София.
Организаторите на мащабния строителен форум –  международната платформа за сътрудничество Global Leaders, по традиция подкрепят социални каузи, а също са инициатори на кампанията за подпомагане на социално слаби отличници, които искат да останат да учат и да работят в България. Под патронажа на Ротари Клуб и ERP България.


Национално училище за танцово изкуство е единствената образователна институция у нас от подобен мащаб, осигуряваща професионално обучение в областта на класическия танц, на българския фолклорен танц и на модерния танц – не само за България, но и за целия Балкански регион.
Основна цел на обучението в НУТИ е изграждането на висококвалифицирани изпълнители в професионалната област на танцовите изкуства. За постиженията си в образователно – възпитателния и художествено – творческият процес НУТИ е носител на орден “Кирил и Методий” I степен, институцията е носител на “КРИСТАЛНА ЛИРА” и два пъти наградена със “ЗЛАТНА ЛИРА” на Съюза на музикалните и танцови дейци за високи постижения в областта на балетното и танцово изкуство.
Националното училище за танцово изкуство е член на СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА НАУЧНА И КУЛТУРНА ОБЩНОСТ и е наградено с отличието “ЗЛАТНА КНИГА” и деловото отличие “ЗЛАТЕН ПЕЧАТ” за ЕВРОПЕЙСКИ МЕНИДЖМЪНТ В КУЛТУРАТА, а също е Асоцииран член на ЮНЕСКО.
Възпитаниците на Национално училище за танцово изкуство с висококвалифицираната работа на неговия педагогически състав са лауреати на престижни балетни конкурси и танцови фестивали в България и в други държави – Международен балетен конкурс Варна, Международен балетен конкурс “Анастас Петров”, Международните балетни конкурси в Париж, Москва, Осака, Грас и редица други.
Училището има богата 72-годишна история. Основано е на 5 февруари 1951 г. по инициатива на основоположника на професионалния български балет Анастас Петров и със съдействието на големия руски балетен педагог Владимир Белий. Нарича се Държавно балетно училище и има само една специалност – класически танц. През 1956 г. е открита втората специалност – Български танц,под ръководството на хореографа Кирил Харалампиев и именитите български хореографи – Маргарита Дикова, Кирил Дженев, Иван Тодоров, Методи Кутев. Тогавa е преименувано в Държавно хореографско училище. Има и трета специалност – модерен танц, с активното съдействие на тогавашния директор Мариана Денева.
На 1 март 2001-ва, по случай 50-годишния си юбилей, училището получава статут на национална институция. Нарича се Национално училище за танцово изкуство (НУТИ) и е включено в единната система на 23-те учебни заведения по изкуства и култура, които се ръководят от Министерството на културата.
Банкова сметка в подкрепа на деца-таланти: Сдужение „Настоятелство на национално училище за танцово изкуство“
BG71UNCR70001520888661

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *