Това бе израелският 11 септември

Това бе израелският 11 септември. По начина, по който то бе организирано и по начина, по който бе проспано от службите. Много паралели могат да се направят межди 11 септември в САЩ, когато властите бяха хванати в неведение, както и сега се случи в Израел.

Това каза в бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев. „Този конфликт е трупано с години напрежение, което ескалира, защото ивицата Газа е откъсната от палестино-израелските разговори. В Запения бряг се преговаря постоянно“, посочи Керемедчиев в ефира на bTV. „Ивицата Газа е изоставане от света. Живеят в нищета и мизерия“, категоричен бе той. „Тази атака е дълго планирана и много добре организирана. Зад нея 100% седи Иран, защото този тип ракети са иранско производство. Със сигурност в организацията участват и инструктори от иранската гвардия, които са едни от основните организатори на тези събития“, каза бившият зам.-външен министър. По думите му „Хамас“ не са използвали компютри или телефони, а са използвали бележки и от уста на уста, за да не бъдат засечени Израел.

„Хамас“ използвали малки мобилни екипи. Според него това била опасността на атаката. Керемедчиев посочи, че именно, защото са малки на брой групи могат да се крият в къщи и да взимат заложници. „За да може Израел да разчисти своята територия, трябва да провери къща по къща и стая по стая“, посочи той. По думите му в момента, в който Израел направи нападение с тежка техника ще се оформи бежанска вълна, която може да достигне до един милион.

„Хизбула“, която е в Ливан подкрепя „Хамас“. Те също притежават ракети от Иран и не е ясно дали няма да нападнат Израел от север“, подчерта бившият външен министър. По думите му е много вероятно и „Хизбула“ да се включи във войната. „Израел се готви на война на три фронта – през Ливан от „Хизбула“, от Западния бряг и от ивицата Газа“, подчерта той.

Керемедчиев подчерта, че случващото се е на фона на сделка между САЩ и Иран за размяна на американски граждани срещу това Америка да размрази 6 млрд. долара на Иран. Второто нещо е, че Израел е започнал преговори с Украйна за предоставяне на тяхната система за въздушна защита, за да може да се справи с руските ракети и дронове. „Тези две събития водят до заключението, че Иран седи за ескалирането на напрежението, но и Русия също би имала изгода от увеличаването на напрежението“, посочи Керемедчиев. Според него палестинците се чувстват изоставени от „арабските си приятели“.

Той подчерта, че Израел сам трябва да си реши конфликта без намеса на други страни. „Такъв тип конфликт води до повишаване на цените на петрола, което води до вдигане на инфлацията“, заключи Керемедчиев.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *