Това, което става у нас, го няма и в Африка

Мика Зайкова финансов експерт и бивш народен представител, в интервю за „Фокус“ .

– Инфлацията се очертава като най-голямото предизвикателство за членство на България в еврозоната. По данни на Националния статистически институт у нас тя леко се забавя през август, след като цените отново започнаха да растат през юли. Годишната инфлация през август се забавя до 7,7%, а месечната – до 0,4%. Забавянето на инфлацията започна от октомври миналата година, след като достигна връх от 18,7% през септември миналата година на годишна база. Според прогнозата на финансиста Любомир Дацов след няколко седмици инфлацията отново ще се върне и след забавянето ще тръгне нагоре, което пък предизвиква въпроса: как ще бъде покрита покупателната способност заради нея. Гостува ни финансовият експерт и бивш народен представител Мика Зайкова. Добре дошла в аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“, г-жо Зайкова.
– Здравейте. Забравете за забавената инфлация. Горивата тръгват стремително нагоре вече. Един барел беше преди само няколко дни 93 долара, сега вече надвишава 100 долара. А горивата допълнително в България растат нагоре във връзка с всичките проблеми, които имаме с „Лукойл-Нефтохим“, с „Росенец“ и предварителното приключване на концесията и на дерогацията. Така че оттук нататък се очаква вече бензинът и дизелът да вървят нагоре и да надвишават съвсем скоро, след някоя друга седмица, 4 лева. А пък те влияят най-вече върху транспорта, който превозва храни, стоки и създава допълнително напрежение в инфлационния процес. Аз лично очаквам инфлацията да тръгне, не да се успокои, а да тръгне стремително нагоре и към края на годината да имаме нещо между 9 и 10%, да не говорим за следващата година. Защото през следващата година знаете, че от 2024 г. постепенно се минава на пазарни цени на електроенергията. Да, правителството каза, че ще подпомага, но то не може да помогне на целия народ. Работата е там, че целият – не целият народ, ама 80% от домакинствата не се отопляват. Това е извод на „Евростат“. А имайте предвид, че 78% от домакинствата сега, при тези цени не могат да си плащат месечните сметки.

– А се говори, че от догодина цените ще се удвоят.
– Да, може и да се утроят за електроенергията. Освен това не забравяйте, че от 2024 г. с 22% се увеличава цената на водата, което е допълнително напрежение. И оттука нататък… Той хубаво г-н Дацов каза, че нещата ще се усложнят, само че в неговите сметки имаше една ножица между ръста на инфлацията и ръста на доходите. Само че – извинявам се за израза, но в момента той сравняваше тикви с кратуни, защото хармонизираният индекс на инфлацията по европейския стандарт не отчита динамиката на цените на храните и на цените на горивата. А при нас храните заемат над 50% от ръста на потребителските цени. И ние имаме ръст на почти всички хранителни стоки. Нямаме време да ви кажа колко расте сиренето, доматите, краставиците и т.н., но те растат в много проценти. Освен това искам да ви обърна внимание, че има опасност нашият бюджет за 2023 г. да не изпълни и предвидилите приходи в него.

– Ами той, Асен Василев, вече ни готви за това. Той предупреди, че има ръст на неизпълнение на приходите от ДДС.
– Ама има ръст не само на събираемостта на ДДС. Аз ще ви кажа – има ръст на несъбираемостта и на корпоративния данък. Ще има сега през второто полугодие по простата причина, че например АЕЦ „Козлодуй“ е намалила пет пъти печалбата. Като намалиш печалбата пет пъти – от 1,7 милиарда я сваляш на 200 милиона, тогава и приходите от данъка, корпоративния данък, ще намалеят. Но не е само това. Те обраха на големите фирми печалбите и не им оставиха нито една стотинка за развитие. А развитието го оставихме на капиталовите разходи. Само че те похарчиха тези 8,2 милиарда, за да плащат субсидии и помощи, т.е. нещо, което няма възвръщаемост и де факто приходите ще бъдат рязко намалени. Също така се намалява и производството на топлоенергия в държавната ТЕЦ с 50%. Това означава намаляване на печалбата и намаление на прихода в кооперативния данък. Така че застрашен е още Бюджет 2023. Да не говорили за Бюджет 2024, където ни чака една огромна безработица, чака ни един срив във вноса. То и сега го има, тъй като Германия – нашият основен търговски партньор, с който имаме 67% от стокооборота, е в рецесия. И цялата еврозона влиза в рецесия. Това означава, че вносът, който към момента е 2,3 пъти по-малко, отколкото предходната година, ще бъде по-малко, ще има малко по-малко приходи от ДДС. Това означава, че освен това промишленото производство само за един месец – през август, е намаляло с 11,5%. Това означава, че вече има фалирали фирми, това означава, че има много малко приходи от корпоративен данък. Не само това, а че се освобождават работници и ще има по-малко приходи от данък върху доходите на физическите лица. И цялата тази неприятна картинка, която очертах, на фона на нея се оказва, че ние плащаме най-малко за един час вложен труд.

– Да, ние сме на последно място в Европейския съюз.
– По изследването на „Евростат“.

– На „Евростат“, да.
– 8,2 евро получаваме на час. На фона на 30 евро за Европейския съюз, 39,7 за Германия, дори и Румъния има 11 евро на час сега, преди увеличението на минималната работна заплата, а те увеличиха минималната работна заплата на 3300 леи, което означава 1200 лева минимална работна заплата, обърнато в български пари. Т.е. по всички показатели сме на дъното. Ние сме най-бедните, ние живеем най-некачествения живот, ние стоим на студено и живеем най-малко в Европейския съюз – 71 години. Като сложиш 66 години и нещо вече с ръста на възрастта за пенсия, за колко години взимат хората, мъжете пенсия, а жените малко повече, защото сме по-издръжливи и живеем малко повече. Така че доходите ще падат и няма как да не падат, по простата причина, че у нас нивото на техниката и технологията, което зависи от инвестициите, е на нивото на средата на ХХ век. Разбирате ли, за да имаме висока добавена стойност, трябва да имаме нови стоки и услуги. А тези стоки и услуги се получават, когато има инвестиции в нови технологии. А как да има инвестиции в нови технологии – оставям капиталовите разходи, които са за инфраструктурни проекти, – като преките чужди инвестиции са на кота нула. Никой инвеститор не иска да инвестира в България, по простата причина, че той не е сигурен за парите си. Ние имаме ли върховенство на закона? Ние успяхме ли да гласуваме не само законите и да реформираме нашата съдебна система? Ние не успяхме да гласуваме законите, които ни трябват за траншовете за Плана за възстановяване. От 66 мерки имаме 32 гласувани и внедрени и 34, които тепърва ще правим, а трябва да ги направим до края на годината, за да получим този 1,4 милиарда лева, който е включен в приходната част на бюджета. Значи от там ще отпаднат още пари. Вие представяте ли си, какво се случва?!

– Г-жо Зайкова, аз искам да ви попитам: как ще връзват семействата двата края, как ще връзваме българите двата края, на фона на новото поскъпване на основните стоки заради по-високите цени на горивата? Как да ще се омекоти ударът върху семейните бюджети?
– Г-н Асен Василев мисли, че като направи хората доносници, те ще почнат да донасят и да печелят пари от доносите си. Той мисли, че като приравни гражданските договори, понеже това е предложението, на трудовите договори, ще може да събере повече пари за хазната. Не, защото ако той направи това, гражданските договори просто ще посивеят, т.е. ще минат в сивата част на икономиката. Ако българинът – той обижда българина, обижда неговия интелект с това предложение за доноси. Да не говорим и за другите му предложения, които целят събираемост, но всъщност няма да донесат нищо, по простата причина, че ако аз реша да направя донос, а аз съм никоя и съм работник в едно предприятие, първо, нямам достъп до такава информация. До такава информация имат достъп съвсем ограничен брой от хора. Второ, за да може този донос да ми донесе пари, аз трябва да го подплатя с някакви доказателства, най-малко с документи. Е какво, ще накараме жените на бизнесмените да донасят срещу мъжете си или порасналите им деца да донасят срещу бащите си, защото никой друг няма да има информацията да го прави.

– Каква е идеята на въпросния донос-бонус?
– От тези предложения на Асен Василев нищо няма да произтече като приход към човека. Говори се, че ще събираме фискални бонове и ще ни намаляват данъчната декларация. Само че аз ви питам: първо, 50% от българите не попълват данъчни декларация, защото са пенсионери. Част от тях работят – само тези, които работят или получават наеми, попълват данъчни декларации. И ще събират торби с фискални бонове?!

– Ама каква е логиката на това събиране на торбите?
– За да ти намалят данъка със 100 лева – това е целта, т.е. да те облекчат. Така не става. Става само с инвестиции. Инвестицията е майка на просперитета. Инвестицията дава нови технологии, дава по-висока добавена стойност и дава по високи заплати. Не могат всички да бъдат ІТ специалисти в България. А да не говорим, че през 2024 г. едни 100 000 души ще отидат на борсата от трите минни региона. Да не говорим, че покрай тях техните семейства ще останат без доходи, че цветущият град Стара Загора ще потъне. Не знам, какво ще обещае старозагорският кмет – на която и да е партия, няма назначение коя, на тези хора, при положение че цели селища ще се обезлюдят, защото в Плана за справедлив преход несправедливо се разпределят средствата, които отпуска Европейската комисия. Разбирате ли, те нямат идея какво ще правят. Те не знаят какво ще правят. От миньор фризьор не става, нито от енергетик става да речем някакъв друг там, който ще мете улиците. Извинявайте.

– Искам да ви кажа и нещо друго. В проектите в Плана за възстановяване и устойчивост липсват планове за инвестиции в преходни технологии за удължаване на живота на въглищните централи. Но пък има индикативен списък с компании, които биха получили европейски средства.
– А така.

– И тук вече се постави въпросът, че по схема 1,7 милиарда ще бъдат разпределени между спонсорите на формациите от правителството.
– Да де, ама днес дори г-н Бойко Борисов се възмути от това разпределение.

– Да, те го изнесоха, да, точно така.
– Чух го по телевизията.

– Да, точно така, те изнесоха данните за него на нарочна пресконференция.
– И той се възмути. Извинявайте, ама това е най-голямата парламентарна група. Това е водачът на най-голямата парламентарна група. Ама какво си мисли акад. Денков?! Да е жив и здрав, не знам кой му е дал неговата академична степен – да е жив и здрав, обаче така не се управлява държава. Те не знаят, какво е държава, а искат да я управляват! Извинете! Където и да бръкнеш – всичко е зле. Погледнете образованието. Представяте ли си?! Помните, че средният успех от дипломите на абитуриентите беше 3,93. 70% от тези, които са се явили на поправителен изпит, са получили двойки. Тези момчета и момичета излизат полунеграмотни. Те утре ще влязат в университета, а в другиден ще влязат в парламента. Ето затова качеството там, дето го гледате на телевизора, е толкова ниско. Извинявайте! Те не знаят по кой свят ходят! Те не знаят какво правят! Само чакат някой да им каже „Да“, „Да“ или „Не“, да натиснат копчето. Извинявайте, така не се управлява държава! Просто съм много разтревожена. А това, че съм възмутена, никой не ме пита. Това, че съм притеснена, си е мой проблем. Но съм много разтревожена, защото българите ще продължават да обедняват, ще продължават да гладуват. Както виждате, не говоря за пенсионерите, защото там, ако ви заговоря, ще разплача вашите радиослушатели, ще разплача, защото хората са свикнали на дисциплина, плащат си сметките и ядат хляб и олио и една кофичка кисело мляко. Ей това ядат. И разбира се, умират бързо. Погледнете – от 2,3 милиона пенсионери миналата година сега са 2,16 милиона. Значи другите са поели по-добрия път и ще продължават да вървят по него. Да не говорим за здравеопазването. Бъдещето са нашите деца, а основата на това бъдеще е образованието и здравеопазването, които са в трагично състояние. Виждате, че няма лекарства, че изнасят лекарствата или там разни такива госпожици пият, ползват лекарствата за диабет, за да отслабнат, защото са станали дебели, а за тези, на които им трябват, ги няма. Какво да ви кажа, това го няма и в Африка.

– Г-жо Зайкова, аз искам и нещо друго да ви попитам. Расте напрежението сред миньорите и енергетиците от комплекс „Марица Изток“. Има вече предупреждение за всенародни протести, които трябва на практика да обхванат цяла България.
– Да, да, така е.

– Какво е решението за сектора според вас?
– Аз искам да ви помоля, от вашия ефир да се обърна към нашата нова еврокомисарка г-жа Илияна Иванова, която е прекрасен специалист, и да я помоля, да я помоля в качеството си на бивш синдикалист, на бивш депутат в две Народни събрания, да я помоля лично да се срещне с КНСБ и с „Подкрепа“. Те имат много екипи от прекрасни специалисти и биха й предложили много смислени неща. А тя е тази, която би могла да помогне нещо в Плана за възстановяване и в тия Планове за справедлив преход да се промени. Това, което предлага правителството, е контрапродуктивно, неефективно и подозирам, че ще бъде откраднато половината. Просто я моля да ги приеме лично, защото екипите и на двата синдиката имат прекрасни специалисти и ще й предложат разумни решения. За което много ви благодаря, че ми разрешихте да го направя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *