Токов удар за домакинствата

Цените на тока ще бъдат освободени, първо на едро от 1 юли догодина, а от началото на 2026 г. и за домакинствата. Това предвиждат промени в закона за енергетиката, които бяха внесени за приемане в пленарна зала, след като първо мнозинството в ресорната парламентарна комисия ги прие на второ четене. За да няма ценови шок за хората, държавата ще поеме част от сметката. Това ще стане с плащане на компенсации по схема, подобна на тази, по която в момента помощи получава бизнесът за скъпия ток
Според депутата от „БСП за България“ и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев никой не знае докъде ще се стигне след тези промени в закона.
„Ще създадете един хаос, от който няма да знаем как ще излезем“, заяви той
Първата стъпка в т.нар. либерализация на пазара предвижда от юли догодина НЕК вече да не е обществен снабдител и престава да прави микса от електроенергия за домакинствата. КЕВР пък няма да определя квоти за централите, които да осигуряват този ток. Дружествата на „Електрохолд“, „Енерго-Про“ и ЕВН ще купуват от борсата тока, който ще продават на домакинствата.
Но битовите абонати до 1 януари 2026 г. все още ще плащат по регулирани цени, определяни от КЕВР. А енергодружествата ще получават компенсации, които да покриват разликата между пазарната цена и тази, определена за битовите клиенти. Ако котировките на борсата са по-ниски от регулираните, крайните снабдители или търговците ще внасят разликата във фонда за енергийна сигурност.
Първоначално редакциите в закона предвиждаха тази промяна да стане още от 1 януари догодина, но по настояване на КЕВР беше прието да се изчака краят на регулаторния период, който е 30 юни.
От 1 януари 2026 г. започва да действа механизмът за компенсации и за битовите клиенти. Ще се определи таван на цената, над който разликата ще се покрива от фонда за енергийна сигурност. Отпаднало е първоначалното изискване 60% от тока за домакинствата да се купува от ВЕИ производители и АЕЦ „Козлодуй“. Размерът на компенсациите за домакинствата се определя от енергийния регулатор всеки месец, който ще следи на какви цени дружествата купуват тока на борсата. Дори те да пазаруват електроенергията за домакинствата по двустранни договори, изчисленията на компенсацията се правят на база на цената на борсата на платформата „Ден напред“.
Парите за изплащането на компенсациите трябва да дойдат от вноските, които правят производителите във фонда за енергийна сигурност. КЕВР следи за приходите там и при необходимост може да определя допълнителни вноски. Отпадна обаче идеята за таван на печалбите на производителите на ток, над който парите да отиват във фонда. Неофициално се коментира, че все пак таван на печалбите може да има, защото цената на микса на НЕК за бита сега е 115 лв. за мегаватчас при средногодишна на борсата от 250 лв. Това означава, че без плащане на компенсации на енергото токът за домакинствата ще поскъпне двойно още от 1 юли догодина. В същото време за покриването на разликата до пазарните цени ще са нужни към 1,4 млрд. лв. на година, сочат изчисления на КЕВР.

БСП няма да подкрепи тази реформа

По време на обсъжданията в пленарна зала Драгомир Стойнев поиска разяснения по законопроекта от министъра на енергетиката Румен Радев. Той попита кое налага подобен закопроект да баде приет сега. По думите му това е тежка реформа. „Трябва да се обясни какви са плюсовете и минусите. Ще бъде ли по-ниска цената на тока, иначе за какво го правим. Нищо не налага подобна спешност. Най-нормалното е министърът да обясни, но той не го направи в комисия, не желае и в пленарната зала“, заяви Стойнев.
„Ние смятаме че тази реформа не е добра, не е доогледана, няма точни разчети, нито сценарий какво ще се случи. Ние от „БСП за България“ няма да подкрепим тази реформа“, заяви Стойнев. По неговите думи излиза, че едни 750 милиона са по-важни от това какво ще се случи на енергийния пазар. Всичко това говори за една аматьорщина, коментира той.
По думите на Стойнев отпадането на обществения доставчик е грешка. „За две години единствените доставчици ще бъдат елдружествата. Каква конкуренция? Естествено, че цените ще скочат. Знаем какво се случи с фирмите. Ще има напрежение. Излиза, че целта е този закон да бъде приет, за да си върже Асен Василев бюджета. Този закон няма да доведе до нищо добро“, заключи Стойнев.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *