Търсачката на Google става AI генератор на изображения

Доскоро трябваше да посещаваме специализирани уебсайтове, за да превръщаме нашите запитвания на естествен език в изкуство, генерирано от изкуствен интелект, но вече не!

Engadget цитира Google, от където съобщават, че потребителите, които са се включили в услугата Search Generative Experience (SGE), ще могат да създават AI изображения директно в стандартната лента за търсене.

SGE е визията на Google за бъдещето на търсенето в интернет. Вместо да избира уебсайтове от списък с резултати, системата ще синтезира (разумно) последователен отговор на запитването на естествен език на потребителя, като използва същите данни, до които биха довели връзките от списъка.

Актуализациите по отношение на изображенията са естествено разширение на този опит, като вместо генериран текст се връщат генерирани изображения (с помощта на изкуствения интелект Imagen).

Потребителите въвеждат описание на това, което търсят, и в рамките на няколко секунди търсачката създава четири алтернативи, от които могат да избират и доуточняват. Потребителите ще могат също така да експортират генерираните изображения в Drive или да ги изтеглят.

Нещо повече, те ще могат да генерират изображения директно в Google Images. Така че, ако търсите „минималистична маска за Хелоуин“ или „идеи за страховити кучешки къщички“, ще можете да въведете това в лентата за търсене и Google да генерира изображение въз основа на него, посочват от компанията.

Това, което е наистина страхотно, е, че след това можете да включите Google Lens към това генерирано изображение, за да търсите действителни, реални продукти, които най-много приличат на това, което компютърът е създал по вашата подкана.

Разбира се, в новите функции са вградени редица ограничения. Трябва да сте регистрирани в Google Labs и да сте се включили в програмата SGE, за да използвате всичко това. Освен това новите функции за генериране на изображения ще бъдат достъпни само на територията на САЩ, в англоезични приложения и за потребители над 18 години. Последното изискване е малко странно, като се има предвид, че Google току-що се постара да направи програмата достъпна за тийнейджъри.

Въпреки това при успех на програмата в САЩ е въпрос на време тя да се появи на всички пазари, стига да не се сблъска с регулаторни ограничения.

Компанията също така разширява усилията си за ограничаване на злоупотребите с технологията за генеративен изкуствен интелект. На потребителите ще бъде забранено да създават фотореалистични изображения на човешки лица, както и изображения на известни личности.

Не на последно място, Google внедрява системата SynthID, разработена от DeepMind, която беше обявена миналия месец. SythID е визуално неоткриваем воден знак за метаданни, който обозначава генерираното от AI изображение като такова и предоставя информация за това кой го е създал и кога.

Новите функции ще бъдат достъпни чрез раздела Labs в приложението на Google за iOS и Android, както и в десктоп версията на Chrome за избрани потребители.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *