Търси се „преквалификатор“

Когато OpenAI даде на света своя човекоподобен софтуер ChatGPT миналата година, първите реакции бяха свързани със страха, че тези AI инструменти идват за нашите работни места.

Съвсем бързо обаче много експерти успокоиха страстите, заявявайки, че няма как да отпишем толкова лесно и бързо хората и че AI ще създаде нови възможности на пазара на труда.

В разговор с мениджъри и учени The Wall Street Journal селектира някои от тях:

Вътрешен разработчик на големи езикови модели

Големите езикови модели като GPT на OpenAI и LaMDA на Google се обучават върху огромни количества данни, извлечени от интернет, за да разпознават и генерират последователен текст. За финансовата индустрия тези модели са като току-що завършили университет млади хора: няма голяма полза от тях без по-специализирани инструкции.

Вътрешните разработчици ще променят това, въвеждайки моделите в нови шаблони на думи, които ще им помогнат да изпълняват по-добре функции като обобщаване на годишни финансови отчети или насочване на клиент през процеса на кандидатстване за кредит.

Специалисти по преквалификация

Тъй като изкуственият интелект ще става способен да поема повече работа, която сега се извършва от хората, последните ще трябва по-агресивно да надграждат своите умения, за да останат продуктивни и актуални на пазара на труда. Т. нар. „reskillers“, са нов тип учители, които ще помагат на хората да бъдат една крачка пред машините.

AI психотерапевт

Финансовите компании, разчитащи на AI за прогнозиране и вземане на решения, ще имат нужда от хора, които да разгадават движещите сили на мисленето на модела.

За разлика от конвенционалния софтуер, логиката зад изхода на приложения като ChatGPT на OpenAI обикновено не е прозрачна. Това може да не е проблем, когато се използват за генериране на по-безобидни формати като рецепти и стихове, но не и ако се разчита на тях в процеси като определяне на кредитни рейтинги, оптимизиране на инвестиционни портфейли и прогнозиране на ликвидни баланси, казва Динеш Нирмал, вицепрезидент, отговарящ за продуктите, в IBM Software,

Промпт-инженер

Как програмирате AI система като ChatGPT, която може да разговаря с вас, подобно на човек? Вие говорите непрекъснато с него. Или по-точно наемате бърз промпт-инженер да направи това.

„Бързото инженерство“ (prompt engineering) е нововъзникващ клас работа, сгушен някъде между програмирането и управлението. Вместо да използват сложни езици за компютърно програмиране като Python или Java, тези инженери ще изписват инструкциите си към AI системите на прост език, създавайки нови начини за използване на силата на основните AI системи, пише WSJ.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *