Умна вертикална градина внася природата в офиса

Добрите ESG практики (за екологично, социално и корпоративно управление – бел. ред.), подобряването на здравето и благосъстоянието на офис служителите и оптимизирането на потребяваните ресурси като ток и вода са теми с нарастващо значение за компаниите в света, а също и в България след пандемията от COVID-19 и в контекста на борбата с климатичните промени.

Едно от големите предизвикателства пред работодателите след пандемията е да създадат привлекателна, здравословна, безопасна и удобна среда, за да „примамят“ свикналите да работят от вкъщи служители обратно в офиса. Задачата е трудна, тъй като въздухът в затворените пространства може да бъде до пет пъти по-мръсен от този навън. Синдромът на болната сграда (sick building syndrome) намалява нивата на задоволство и влошава здравето на служителите. От друга страна, различни изследвания сочат, че естествената среда подобрява психическото и физическото здраве, увеличава продуктивността и прави хората по-щастливи.

Компанията Botanic Lab, специализирана в интериорно и екстериорно озеленяване, е обединила растенията и технологиите, за да внесе природата в офиса.

Компанията съществува от шест години и до момента е реализирала над 220 проекта, като е разгърнала интериорно озеленяване на площ от над 150 хил. кв. м, от които 60% са офис площи. Botanic Lab има над десет продукта, които са преминали през различни етапи на проектиране, изпълнение и продажби на българския пазар.

Работата по умната вертикална градина Botanic Wall, която е най-новият продукт в портфейла на компанията, започва още през 2018 г., а целта е била свързване на технологиите, растенията и хората, каза Биляна Лесидренска, съосновател на Botanic Lab. По това време пазарът у нас и нагласите на ползвателите на офиси все още не са узрели за подобен продукт. Но пет години по-късно ESG стратегиите, които компаниите прилагат все по-фокусирано, стремежът към оптимизиране на ресурсите и нарасналото внимание към подобряването на здравето и задоволството на обитателите на офисите, са създали благоприятни условия за появата на подобен продукт на пазара, обясни Лесидренска.

Важна част от „позеленяването“ на офисите е всички процеси да бъдат измервани, отчитани и проследявани за дълъг период с цел управление и подобряване на работната среда. Botanic Wall позволява на наемателите на офиси, фасилити мениджърите, собствениците на сгради, архитектурните студиа да използват в реално време данни от измервания на показатели като влажност, замърсяване на въздуха, осветеност, температура, за да предоставят по-голяма добавена стойност на клиентите си, стана ясно при представянето на продукта.

Снимка: Investor.bg Снимка: Investor.bg

Botanic Wall, която се реализира с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм, има потенциал да се развива във всяко от тези направления, а крайната цел винаги е създаването на по-добра, здравословна и красива среда, каза Лесидренска.

„Растенията създават усещане за дом и близост до природата, с Botanic Wall доставяме природата в офис средата“, отбеляза Нуша Огнянова, мениджър бизнес развитие в Botanic Lab.

Продуктът може да бъде мобилен в пространството, а състоянието на растителността и почвата може да се наблюдава дистанционно, което намалява четири пъти необходимото време за поддръжка. Плюс са също лесното инсталиране и ефективната поливна система, която се задейства само при необходимост и така позволява водата да се спести в дните, когато стената е достатъчно влажна. По този начин потреблението на вода се оптимизира с близо 30%.

Дизайнът на Botanic Wall е удобен и оптимизиран, а използваните материали са устойчиви и с по-дълъг живот. Състои се от кутия-кашпа, създадена от композитен материал, текстилни джобчета от рециклиран геотекстил, които улесняват поддръжката, тъй като позволяват лесна замяна на растенията, поливна система и резервоар, така че да няма оттичане на водата.

Растенията са различни и се подбират след обсъждане с клиентите на предпочитанията им, а също и на базата на изследвания кои растения имат най-голям коефициент за пречистване на въздуха, след което се пристъпва към красивото им аранжиране и доставянето на услугата, стана ясно по време на представянето.

Ползвателите получават достъп до мобилно приложение, което следи състоянието на вертикалната градина, а също и всички индикатори за качеството на обитаваната среда. Тази информация може да им помогне да наблюдават промените на средата във времето и да я подобряват.

През тази година е направено предпатентно проучване и е спазен полезен модел на продукта. Предстои да се премине към патента, така че системата да бъде използвана и в други продукти, а също и с други предназначения, съобщи Огнянова. С цел оптимизиране на разходите Botanic Lab планира всички компоненти на продукта извън електрониката да се произвеждат в България и вече са започнали първи разговори с фирми, произвеждащи устойчиви материали, които у нас не са твърде много. Бъдещите планове на компанията включват също партньорство с фирми за озеленяване, които ще получават целия продукт с инсталационна карта, а след инсталирането му ежемесечно ще могат да следят дистанционно в мобилното приложение състоянието на различните продукти в различните обекти.

Бизнес моделът на Botanic Lab разчита на приходите от продажби на вертикалната градина, която може да бъде персонализирана от гледна точка на цветове, размери, брандинг, от месечното абонаментно обслужване за интелигентна поддръжка и евентуално от консултантски услуги за начина, по който хората потребяват публичните пространства – информация, основана на събираните данни от софтуера.

Компанията поглежда към Норвегия не само заради източника на първоначалната инвестиция в Botanic Wall, а и заради силното развитие на ESG темата и на пазара на умни офиси там. Но планира да тества първите си продукти в България, в пространствата на свои клиенти и партньори, а също и в публични пространства. Миналия месец е получено запитване за инсталиране на вертикалната градина на фасадата на читалище в община Мирково, което трябва да се превърне в по-устойчива сграда. Проектът е пилотен за подобряване на такъв тип сгради в страната.

По план продажбите на Botanic Wall, която вече е тествана, готова и работи, трябва да започнат следващата година.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *