Учени създадоха първия процесор разработен от изкуствен интелект

Впечатляващите проекти с изкуствен интелект на големите технологични компании предизвикват голям интерес. ChatGPT е само подходящ пример за неограничените възможности на изкуствения интелект. Тази иновация намира все повече приложения и има потенциал, който тепърва ще улеснява неимоверно ежедневието ни.

Някои производители искат да разработват по-добър хардуер, като се възползват от подобренията в AI системите. Специалисти на Китайската академия на науките и Cambricon Technologies Corporation Limited сега привличат вниманието ни с амбициозен проект. Основната цел на инициативата е да се установи дали изкуствения интелект е достатъчно добър, за да създаде CPU.

Резултатите са доста любопитни, като процесора разработен от AI не е с най-модерната конфигурация. Въпреки това учените са изненадани от бързината и ефективността, с която изкуствения интелект изпълнява поставените му задачи. Финалният продукт е RISC-V и ще са необходими повече от 5000 часа, за да бъде създаден от човешки екип.

В същото време изкуственият интелект на учените съкращава това време до едва пет часа, което е впечатляващо, съобщава SlashGear. Използването на този подход елиминира интензивната ръчна работа, което отваря изцяло ново поле от възможности. Самият процес също може да се оптимизира допълнително, което да гарантира още по-висока производителност, смятат учените.

В дългосрочен план AI ще позволи на машините не само да се обучават, но и да автоматизират други за по-ефективно създаване на хардуер.

 

Източник

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *