„Фауст“ с кукли идва в София

Старозагорската опера съвместно с Националния дворец на културата ще представи на 22 октомври от 19 ч. за първи път в София в зала 1 на НДК своята впечатляваща продукция на операта „Фауст“ от Шарл Гуно. Премиерата на великата оперна творба се състоя с голям успех в рамките на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора 2022. Спектакълът е съвместна продукция на ДО Стара Загора и ДКТ Стара Загора. Гостуването в София се реализира със съдействието на „Палмс мюзик“.
В ролята на младия Фауст зрителите ще видят румънския тенор Адриан Думитру, а в ролята на Стария Фауст – Николай Моцов. Именитият бас Юлиан Константинов ще бъде Мефистофел, а очарователната Беса Лугичи от Косово ще блесне като Маргарита. В ролята на Зибел ще се превъплъти мецосопраното Петя Петрова, в ролята на Вагнер – Иван Кабамитов, Марта е Тереза Бракалова. Младата оперна надежда Йосиф Славов ще изпълни ролята на Валентин.
Атрактивната и пищна постановка е дело на вдъхновен творчески екип – режисьорите Огнян Драганов и Цвети Пеняшки (кукли), диригент Ивайло Кринчев, хормайстор Младен Станев, сценография и костюми Денис Иванов, сценография на кукли Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, хореография и пластика Ангелина Гаврилова.
Над 300 души са ангажирани в създаването на това визуално впечатляващо, вълнуващо, модерно и поучително естетско произведение – операта с кукли „Фауст“. В ателиетата на Държавния куклен театър в Стара Загора са изработени 4 кукли ангели, 4 кукли дяволи, 6 маски и един огромен Мефистофел – в разгърнато състояние 10 на 7 метра, по проект на проф. Васил Рокоманов и Силва Бъчварова. В ателиетата на Старозагорската опера оживя монументалният декор, както и бяха сътворени над 160 костюма, шапки, аксесоари и реквизит.
В постановката, която обединява работата на два екипа – оперния и кукления, участват солисти, хор, балет и оркестър, Детско-юношеската студия за опера и балет на ДО Стара Загора, артисти от ДКТ Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *