Фондация „Искам бебе“ с проект към младежите за насърчаване навременното родителство

В рамките на програмата „Европа“ на Столична община, фондация „Искам бебе“ успешно реализира проекта за превенция на сексуално и репродуктивно здраве в столични училища. Под названието „Свери биологичния си часовник. От теб зависи!“, проектът има за цел да насърчи младите хора в София да се ангажират със семейното планиране, личностното и професионално развитие чрез използване на иновативни технологии. Създадена е специализирана интернет платформа Koga.BG с подбрана информация за важността на навременно родителство и здравословните проблемите, с които срещат двойките, решили да бъдат родители на по-късен етап.

Кампанията на фондация „Искам бебе“ е вдъхновена от ежегодната нарастваща възраст на майките – като в София тя е най-висока. По данни на НСИ средната възраст за раждане на първо дете в София през 2022 г е 30,7 години, а през 2010 г е била 29,1 години. В сравнение средната възраст за първо раждане в страната за 2022 г в градовете е 28,5 години, а в селата е 24,6 години.

В рамките на проекта, д-р Александър Кобаков, акушер-гинеколог в болница „Св София“, и психотерапевта Елена Димитрова проведоха интерактивни сесии в 15 ОУ „Адам Мицкевич“ и 153 Спортно училище „Неофит Рилски“, където обсъждаха темата за сексуално и репродуктивно здраве, изчерпване на яйчниковия резерв, устойчиви партньорства и контрацепция. Изработен е специализиран видео клип, насочен към младежите с информация за необходимостта от контрацепция и здравословен начин на живот и как това влияе на репродуктивните им способности и яйчниковия резерв.

Част от проекта е създаването анкетата, проведена сред 1094 млади хора на възраст 18-35 г. Сред отговорите се открои необходимостта от финансова стабилност и подходящ партньор като основни фактори, влияещи върху решението да бъдат родители. Забележително е, че голяма част от младите хора не осъзнават влиянието на здравословни проблеми върху репродуктивната им способност.

Събитието беше почетено с присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова и заместник-кмета Дончо Барбалов, които се ангажираха с каузата на „Искам бебе“ още през 2015 г, когато бе създадена общинската програма за финансиране на инвитро процедури с донорска яйцеклетка, благодарение на която са родени 40 бебета. Госпожа Фандъкова изрази благодарност към фондация „Искам бебе“ и ръководствата на училищата, участвали в проекта. Тя подчерта важността на подобни инициативи в подготовката на младите хора за отговорно родителство и изрази надеждата си, че програмата ще бъде разширена и подкрепена финансово от общината.

Фондация „Искам бебе“ връчи на столичния кмет Йорданка Фандъкова специален знак „Посланик на каузата  „Искам бебе“, удостоверявайки нейния принос към инициативите за здравословно семейно планиране в столицата.

Проектът, който се осъществява от фондация „Искам бебе“, финансиран от Столична Община, програма „Европа 2023“не е само информационен, но и вдъхновяващ – подпомага младите хора да създадат устойчиви и здравословни отношения и подготвя бъдещите родители за отговорните стъпки в живота си. С подобни инициативи, София стъпва към по-светло и отговорно бъдеще, където всяко бебе се ражда в любяща и подготвена среда.