Цвета и неговото всестранно въздействие изследва Стели Грънчаров

Изложбата на Стели Грънчаров „Бяла светлина“ може да се разгледа в столичната галерия „Ракурси“, ул. „Хан Крум“ 4а. Тя е осъществена с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“, програма „Едногодишен грант’22“.
„Тази изложба се явява като своеобразно продължение на предишната ми в галерия „Ракурси“ и е свързана с личното ми изследване на цвета и неговото всестранно въздействие“, разказва Стели Грънчаров. „Потапяйки се в тази необятна тема, постепенно разбираш, че тя е невероятен и неизчерпаем извор на вдъхновение. Всяка култура има различен прочит на влиянието на цветовете. Общото е това, което ние познаваме като спектър на Нютон. Той е малка част от безкраен електромагнитен спектър, в чийто диапазон се намираме и трептим с вибрациите на електромагнитните вълни в параметъра на бялата светлина. Гьоте, от своя страна, акцентира на психологическото влияние на цветовете. Те несъмнено притежават своя собствена изразителност, символика и могат да влияят непосредствено на психиката. Обикновено се възприемат асоциативно. Чрез очите възприятието за цвят достига до всички органи и предизвиква осезаеми усещания. В западната култура, от която ние сме част, цветовете са свързани с емоциите на човека.
Свободата, която си позволих от избора на материали до самата интерпретация на темата, беше едно чудесно изживяване. При целия процес на създаване на тези творби и за двете изложби се чувствах така, сякаш участвам в едно невероятно приключение, следвайки напълно интуицията си и чувствайки пълна наслада и удоволствие от това“, споделя художникът.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *