Четирите най-големи заплахи за Mac компютрите

Преди години компютрите на Apple се радваха на доста слаб интерес от страна на хакерите. От известно време обаче това не е точно така. Устройствата, известни просто като Mac, или „макове“, вече имат доста по-голяма потребителска база и това ги прави атрактивни за кибернападатели.

Наблюдава се ръст на заплахите за Mac компютри, съобщава онлайн изданието MakeUseOf. То насочва вниманието към четири основни заплахи, които са най-разпространени сред „маковете“.

Първата са криптоирусите. Те са добре известни на притежателите на Windows компютри. Това са вируси, които криптират системата и не позволяват използването им без да се плати откуп, най-често във формата на криптовалута.

Втората са т.нар. „троянски коне“ или „троянци“. Това са вируси, които се интегрират в компютъра и крадат данни – пароли, имейли, финансови акаунти и всичко останало, до което могат да се доберат.

Третият риск е adware. Това пък са зловредни програми, които се внедряват в системата с цел да показват повече реклами, включително такива с доста неподходящо съдържание.

Последният риск са „потенциално нежелани програми“. Това са най-различни по вид приложения, които привидно може да са практични или да вършат определена дейност, но да имат и подмолни цели. Най-често са проводник за някой от другите рискове.

Добрата новина е, че macOS като цяло има прилично ниво на сигурност и защита, но все пак то не е 100% гаранция. Затова е важна и бдителността на потребителя.

Съветите за защита са почти идентични с тези за останалите платформи. На първо място е инсталиране на приложения само от официални източници като Mac App Store и сайтовете на разработчиците. Следва и повишено внимание към това какви разрешения искат самите приложения при инсталиране. Приложение за времето например няма нужда от достъп до контактите.Инсталирането на антивирусен софтуер също е възможно, като и macOS има добра вградена система, която може да се донастрои за по-строг режим. Бдителността продължава и с обръщане на внимание на общата работа на устройството. Ако работи по-бавно, има странни реакции, изскачат непоискани прозорци и т.н. и нищо не се оправя дори и при рестартиране и/или актуализиране на системата, може да има по-сериозен софтуерен проблем или вирус.

Редактор: Мартин Дешев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *