Шествие в София за подкрепа на палестинците

Граждани организираха шествие в подкрепа на палестинския народ пред Националния дворец на културата в София.

Сред посланията на демонстрантите е възможността палестинският народ да създаде своя независима и суверенна държава, предава NOVA.

Няколко десетки граждани се събраха пред НДК в петък следобед в знак на солидарност с палестинския народ.

Първоначалните намерения бяха да се проведе шествие до президентството, но столичният кмет Йорданка Фандъкова издаде заповед за забрана въз основа на становища на ДАНС и СДВР.

„Българска гражданка съм и съм тук да подкрепя палестинската кауза, тъй като Израел не за първи път напада Газа и постоянно разрушават абсолютно всичко. В момента е ситуацията в Газа става много опасна. Там масово остават без храна, без вода, без ток, което, според мен, е нечовешко“, каза пред БНР участничка в митинга в подкрепа на палестинския народ.

От главната прокуратура излязоха с призив местната власт и МВР да не допускат провеждането на масови мероприятия, които биха дали повод за отправянето на призиви за насилие или такива, оправдаващи извършването на терористични действия и военни престъпления.

По-рано днес Столичната община забрани шествие, организирано от Комитета за защита на Йерусалим. Решението е взето въз основа на становища на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Кметът на Столична община е издала заповед за забрана на шествието на основание Закона за събранията, митингите и манифестациите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *