Ще има ли туристи в зимните ни курорти заради войната в Близкия изток

Бизнесът не може да намери персонал, а в някои браншове у нас и клиентите ще стават все по-малко. Кървавият конфликт в Израел има своите десетки изражения, а едно от тях ще засегне родните курорти. В Банско например отсега са наясно, че през идния зимен сезон едва ли ще посрещат гости от Тел Авив.

Израелските туристи са сред най-честите посетители на Банско, поне така беше в изминалите години, според хотелиерите обаче това ще се промени тази зима, защото проблемите в Израел със сигурност ще откажат местните хора от зимни почивки. А това вероятно ще доведе до проблеми за хотелите у нас.

Случващото се в Израел неминуемо ще откаже хората от туризъм, опасяват се в Банско. „Изключително неприятна ситуация, както в чисто човешки план, така и за бизнеса. Направихме през пролетта една много приятна визита в Израел, под егидата на Министерството на туризма, и там срещнахме много партньори, добронамерено настроени към България, като цяло за туристическа дейност. Да не говорим, че целия народ на Израел е много добре приятелски настроен към България. Реализирахме много индивидуални резервации,  които за съжаление, мисля, че ще отпаднат“, заявява Димитър Колев, управител на хотел.

„Израел по принцип е един от основните пазари, с които се работи на нашата дестинация. Ние, както и повечето колеги, имаме и колеги, които работят основно с Израел. И предвид създалата се обстановка наистина е трудно да се правят прогнози. Може би ще има отлив от израелски туристи, което вероятно ще се отрази“, посочва и Надежда Атанасова, управител на хотел.

В Банско разказват, че в последните месеци са работили усилено върху специално насочени към израелските туристи пакети. „Партньорите от Израел много ги харесаха и бяха готови да започнем целогодишно програми, които да предложим на тях. В момента наистина е обезпокоителна ситуацията с този пазар. Направихме целогодишни програми специално и за пазар Израел. Те много оцениха това, което сме направили специално в СПА сегмента. Щяхме да започнем партньорства и се надявам, че ще ги направим със сигурност във времето, тъй като все пак туризмът показва, че във времето няма нещо, което да може да го спре като бизнес развитие“, твърди Колев.

А израелските туристи в Банско отдавна са с много сериозно присъствие. Обикновено те идват за дълги почивки, а много често в зимния ни курорт отсядат и цели спортни отбори.

Нова телевизия, „Събуди се“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *