10% от делфините в езеро в Бразилия са загинали

Oколо десет процента от делфините в езеро в бразилска Амазония са загинали за една седмица в края на септември заради горещата вълна и историческата суша, обхванали региона, предаде АФП.

Общо 153 делфина са открити мъртви през последната седмица на септември в езерото Тефе, където температурата на водата достигна 39,1 градуса по Целзий, което е със седем градуса повече от нормалното, обявиха от Института за устойчиво развитие „Мамирауа“ и бразилския клон на Световния фонд за дивата природа (WWF).

Това езеро се намира в щата Амазонас, където река Тефе се влива в Амазонка, в сърцето на най-голямата тропическа гора на планетата.

Изследователите са регистрирали смъртта на 130 розови делфина и на 23 от амазонски речен видСтотици риби също са загинали в езерото.

Това, което се случва в езерото Тефе, е страшно. Последствията от загубата на тези животни са огромни, те засягат цялата местна екосистема„, оплаква се Мариана Пакоалини Фриас от WWF, цитирана в комюнике.

Тези делфини се възприемат като стражи, свидетели на здравето на околната среда около тях. Това, което се случва с тях, се отразява на останалите същества, живеещи в региона, включително и на хората„, настоява тя.

Екстремната суша в Амазония доведе и до спадане на критичните речни нива, което създава огромни проблеми за корабоплаването, което е от решаващо значение за снабдяването на отдалечените населени места.

Според местните власти нивото на Рио Негро, един от основните притоци на река Амазонка, е спаднало до 13,49 м. в пристанището на Манаус, което е най-ниската стойност от началото на измерванията през 1902 г.

Град Манаус, главният метрополис в бразилска Амазония, през последните дни е потънал в облаци дим от горски пожари.

Експертите смятат, че ситуацията се е влошила от явлението Ел Ниньо, което намалява образуването на облаци и съответно валежите.

Министърката на околната среда на Бразилия Марина Силва обвини „неконтролируемите климатични промени„.

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *