2005 лева за първия автомобил, задържан за пиян шофьор

26-годишен от гр.Ракитово ще плати 2005 лева на държавата – на толкова е оценен автомобилът, който не е негов, но е управлявал след употреба на алкохол, постанови състав на Районния съд в Дупница. Според информация от полицията това е първият случай в страната на спрян за проверка автовобил – часове след влизането в сила на промените, касащи управление след употреба на алкохол или наркотици, припомня БНР.

Случаят е от 11 август 2023 г., около 8:55 ч., на главен път Е-79 при с. Мурсалево, когато автопартул спрял за проверка автомобил „Мицубиши Спейс Гиър“, който е на пловдивска фирма. Водачът С.М., от Ракитово, е с концентрация на алкохол в кръвта 1.51 промила , установено с химическа експертиза .

Съдът – служебно и по събраните доказателства за собствеността и стойността на процесното МПС, доколкото подсъдимият не е собственик на същото, присъжда да плати в полза на държавата 2 005 лева., представляваща паричната равностойност на лекия автомобил.

Определението за стойността на колата подлежи на обжалване.

Иначе защитата на обвиняемия сключи споразумение и той е осъден условно, както е и лишен от право да управлява МПС за срок от 8 месеца. Следва да плати и сторените в хода на досъдебното производство разноски в общ размер на 239. 50 лв. – за химическа експертиза и за съдебна автооценителна експертиза, както и разноски 264 лева за повторна съдебно-оценителна експертиза, изготвена от вещо лице, пише в решението.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *