2038 година не е реалистична за закриване на въглищните централи

2038 година не е реалистична за закитване на въглищните централи. Реалистично е, че след 1 януари 2025 година всяка държавна помощ за въглищната индустрия става незаконна. Това каза енергийният експерт по екологичен преход Тодор Тодоров в предаването „Тази неделя“ по бТВ.

Бъдещето на ТЕЦ-овете е кратко, заяви той. „Реалистичното за мен е, че след 2030 г. те няма да работят с този темп“, поясни той.

По думите му години наред в сектора на енергетиката политиците са предприемали мерки „до следващи избори“. „Политиците не се решаваха да вземат мерки за енергиен преход. Основната задача беше нищо да не се променя, за да може да се държат една голяма група хора в подчинение, удобни за манипулация, като закрепостени в един сектор, който няма бъдеще по много причини. Политиците трябва да бъдат откровени, трябва да представят конкретен план на хората за затварянето на въглищните централи“, коментира Тодор Тодоров.

Според него Перник е готов за енергиен преход и може да бъде пример за успешен преход.

По думите му задължително трябва да има компенсации за работещите във въглищните региони. Той даде пример със Словакия, където получават компенсация зависимост от стажа. Максималните суми са около 36 000 евро.

„Има различни идея какво може да се направи на мястото на ТЕЦ-овете. В Стара Загора има планове за създаване на индустриални зони. За мен най-доброто би било децентрализация на производството на енергия“, обясни Тодоров.

 

ИЗТОЧНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *