90% от компаниите за бързи кредити използват нелоялни търговски практики

Нужни са законодателни промени, подчерта председателят на КЗП Стоил Алипиев
Поставянето на лимити на бързите кредити може да се постигне вследствие на законодателни промени. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев в студиото на „България сутрин“ на телевизия BG ON AIR. Според него някои такси доближават размера на кредита
„В нормативната база има заложени санкции, които са предвидени, за да дават ефект, но невинаги е така, когато става въпрос за големи търговци. Трябва да има обсъждане и разглеждане на различни гледни точки. Потребителят трябва да може да вземе информиран избор, той трябва да направи преценка дали ще може да върне кредита, дали той е скъп за него, или не“, заяви Стоил Алипиев.
Председателят на КЗП коментира още, че проверките на фирмите за бързи кредити продължават. Поредната кампания на Комисията е насочена към защита на икономическите интереси на потребителите, а именно – установяване на спазването на Закона за потребителския кредит. Проверките се извършват в офиси и по документи на небанкови финансови институции.

„Проверките следват едни предварителни анализи, които направихме. Имаме тенденциозни проблеми – 90% от компаниите използват нелоялни търговски практики. Около 30% от търговците, които предлагат този продукт, са били проверявани от наши инспектори. Почти всяка проверка показва, че има някакво нарушение“.
По думите на Стоил Алипиев нелоялните практики са свързани с невярна информация, която се предоставя на потребителите, за да вземат дадено решение и със събиране на допълнителни такси.