Kауза “За по-чист въздух 2021-2027”

Бенефициенти са общините:

Асеновград, Благоевград, Перник, Столична, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Димитровград, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Хасково и Шумен.

Близо 85 хиляди домакинства, които се отопляват на дърва и въглища в тези 21 общини, ще имат възможност да получат безвъзмездно нови екологични и енергийно ефективни топлоуреди – по-конкретно климатици от висок клас (термопомпи „въздух-въздух“).

За домакинствата първата стъпка ще е да подадат заявление в съответната община, за което също ще получат съдействие от администрацията там и безплатна консултация от специалисти за най-подходящия нов топлоуред. Общините ще имат ангажимент да демонтират старите печки, изгарящи изкопаеми горива, и да ги предадат за рециклиране.

Крайният срок за подаване на проектните предложения от идентифицираните 21 общини е края на октомври 2023 г.

* Важно за гражданите, които желаят да се възползват от възможностите по процедура “ЗА ПО-ЧИСТ ВЪЗДУХ“, е да се информират директно от общината, в която живеят от ноември 2023 г.

• ПРОГРАМА „ОКОЛНА СРЕДА“ 2021-2027 г. дава възможност на българските граждани да осигурят по-здравословна и екологична среда за своите семейства;

• 85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища в тези 21 общини, ще имат възможност да получат 100% безплатно нови екологични и енергийно ефективни топлоуреди – по-конкретно климатици от висок клас (термопомпи „въздух-въздух“);

• Всеки, който иска да се възползва от възможността трябва да следи за информация в своята общинска администрация (вкл. на сайта на общината)

• Доставката и монтажът на новите уреди ще се осигури от общините с финансиране от Програма „Околна среда“ 2021-2027 г.

Повече информация има публикувана на сайта: www.eufunds.bg/bg/opos

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *