Австрия и Германия срещу България за Шенген .

„Фокус“ потърси за коментар относно приемането на България в Шенген евродепутата от ЕКР/ВМРО Ангел Джамбазки преди началото на конференцията на тема „Разширение на Шенген: Ключовата Роля на България в Областта на Граничната Сигурност“ в Европейския парламент. 

Г-н Джамбазки, отдавна сте в ЕП в Брюксел, днес тук за конференцията пристигат официални лица като и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Антон Златанов и с всеобщи усилия правите възможното България да бъде приета там, където и е мястото, а именно в Шенгенското пространство. Смятате ли, че и с последните събития в Близкия Изток и възможната нова бежанска вълна, това е вероятно да се случи в близко, в обозримо бъдеще?

Ангел Джамбазки за Шенген: Австрия и Германия играят заедно срещу България, нидерландски фирми печелят

Ако не се случи, причините за това ще бъдат чисто политически. Те ще бъдат заради двуличието и лицемерието на властите в държави като Холандия, като Австрия и държави, които иначе много се правят, че се борят за защита на всякакви права и правила, но се оказа, че това не е така. България и Румъния категорично са изпълнили отдавна всичко, което се искаше от тях, причината да не сме в Шенген нито е Близкия Изток, нито е Далечния Изток, нито е Средния Изток, нито е филанкишията, нито е арменския поп. Причината е чисто икономическа и тя е, че холандският бизнес печели от невлизането на България и Румъния в Шенген, и всеки ден забавяне за тях е печалба. Ето това е грозното лице, което доста Ваши колеги няма да отразят и напишат, въпреки че го знаят прекрасно и съм го казвал сто пъти. И мои колеги също няма да го кажат, защото не е политически коректно да говорят по този начин. Те си дрънкат техните глупотевини за права, за правила, за глупости разни. Никой от тях не ги спазва, никой от тях не вярва в тези работи, прекрасно знаят, че това не е вярно. Но пък знаейки, че това не е вярно, не смеят да кажат това, което е вярно, защото няма да им разрешат. Фактът е, че не сме в Шенген заради икономическите причини на фирмите в Холандия, до голяма степен в Германия, те си намират други държави, които да изпълняват тяхната воля. А това, че Австрия е против членството на България и Румъния, не е заради Австрия, това е сделка между Австрия и Германия. И всеки, който има малка представа от процесите в ЕС, знае отлично това. Така че Близкият Изток, Далечният Изток – изобщо не е причината.

Казвам, че сега ще могат да вкарат още един мотив като причина да не ни приемат, ще може да бъде използвано, с оглед на това, че обстановката се усложнява от евентуална нова бежанска вълна и ще е още един повод за отлагане.

То досега не е бил това мотивът. Това е оправданието.

Още един повод за отлагане.

Да, разбира се. Още един повод за отлагане. Иначе причината е чисто икономическа и политическа.

Достатъчно сериозен отпор ли срещат те от българските власти? Давам пример с румънците, които се заинатиха и втвърдиха тона. Дори направиха анкета в държавата си, огромна част от народа казва: „Хайде, ние пък ще бойкотираме австрийските фирми, за да може да си научат урока и вземат поуки“. 

Абсолютно са прави. Само дето българските власти са безкрайно безгръбначни, безкрайно непоследователни, безкрайно безпринципни и те никога няма да посмеят да защитят българската позиция, защото не им е позволено. На тях не им се разрешават тези неща. Те са монтирани, за да изпълняват, за да бъдат изпълнители, а не за да изразяват своя позиция или българска такава. Това правителство, монтирано на „неслобката“, на „некоалицията“, не му е дадено право от неговите началници да говори и да заема позиция – дадена му е задачата да изпълнява, затова и не виждате никаква реакция на очевидни несправедливости. Дори най-политически скопеното, дори най-политически импотентното правителство, ако беше малко от малко национално, щеше по някакъв начин да защити собствения си интерес, интереса на държавата и интереса на хората, които са го избрали. Както виждате, тези не го правят и това не е случайно. Не го правят, защото не им се разрешава да правят такива неща и не им се разрешава да имат собствено мнение.

Кой?

Властта в България. Министър-председателят и министрите, поставени от несглобката, монтирана в Западните посолства по геополитически причини. Тази некоалиционна сглобка я има поради геополитически причини. Тези хора временно пребивават във властта с ясна задача да не си отварят устата и да не дрънкат много, много, а да изпълняват каквото им се каже. Ако им се каже да скочат, ще скочат, ако им се каже да лаят – ще лаят, ако им се каже да донесат клечката, ще я донесат. Те това работят, така че не очаквайте реакция от тяхна страна, това са хора безгръбначни и безпринципни. И това е видно отвсякъде.

Знам, че може и цяло есе да напишете, но как бихте коментирали с три изречения изминалите местни избори в България и моментната картина ще доведе ли до още политически размествания?

Това, което се вижда, в три изречения или с три думи в едно изречение, е сериозен гняв, сериозно неодобрение и сериозна съпротива срещу всякакви сглобки, срещу нечисти и непочтени неща. Това се видя и в София, това се видя и в Благоевград, това се видя и във Варна. Това се видя на страшно много места, в които избива една глуха, но ръмжаща съпротива, която трябва да бъде много сериозен сигнал на тези, които правят тази нечиста политика в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *