Асен Василев като Мечо Пух

Когато най-важният закон за държавата – за държавния бюджет, се представи в най-инфарктното политическо време от седмицата – в 17:00 часа, в петък, сигналът е еднозначен – идват мощни турбуленции.

За финансовия министър Асен Василев те не закъсняха.

Само за няколко дни след представянето на проектобюджета, той събра рекорден критики, но още по-фрапиращото е, че успя да обедини мненията на почти всички обитатели на най-важните кабинети във финансовото министерство за последните 20 години, които, инач,е трудно се понасят.

Под индиго бяха коментарите на Симеон Дянков, Владислав Горанов, Милен Велчев, Любомир Дацов. Единодушни бяха и Николай Василев, и Делян Добрев, и Васил Велев, и Пламен Димитров. С половин уста с тях се съгласи Мартин Димитров. Зад гърба на Асен Василев засега се изправи само професорът Гарабед Минасян.

Ако трябва да се обобщят в едно изречение критиките, то изглежда така: Разточителен, дългов и без реформи.

Дали Асен Василен ще се вслуша в нареждането на Бойко Борисов да си изтегли бюджета и да го преработи така, че да отразява реалностите в страната, предстои да видим. Засега финансовият министър с нищо не показва, че не е доволен от финансовата си план-сметка.

Даже напротив. Казва, че в него има изобилие от всичко. Почти цитирайки най-известната мисъл на Мечо Пух –

„Колкото повече, толкова повече“

Мисля, че българският народ имаше достатъчно постна пица в годините, време е да правим модерна икономика, вдигане на доходите за гражданите. Това, което правим, е да има инвестиции в държавата, защото няма как да сме богата държава, ако доходите са ниски. Категоричен съм в това, казва Асен Василев, перефразирайки думите на Мечо Пух:

„Името ми да не е Пух, ако не съм прав. А то е, значи съм прав“.

Обвиненията, които валят към него от всички политически сили обаче още не показват, че тези негови обещания са на път да го превърнат в любимец на публиката, както се случва с незабравимия герой на Алън Милн. Поне докато Асен Василев не се вслушва в съвета на мечето:

„Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях“

ГЕРБ скочиха срещу скрития дефицит, ДПС се възмутиха от липса на достатъчна ангажираност с развитието на общините, БСП обявиха, че за приходите няма гаранция. Дори ДБ изразиха разочарование, че в бюджета не виждат реформи.

Най-голямото притеснение за всички критици е по адрес на приходите за държавата от събиране на данъци. Не по-малко е притеснението за раздутите разходите. Защото вечният въпрос на Мечо Пух:

„Какво се подарява на някой, който иска всичко, а няма нищо“

не може да получи отговор само в един бюджет.

В Бюджет 2024 е заложен ръст на икономиката от 3,2%, който предполага, че ще се стигне до увеличение на данъчните приходи до около 40 млрд. лв.

Това е с около 5 млрд. лв. повече от предвидените приходи за настоящата година. И колкото и Василев да дава сравнения с 2021 година, ситуацията у нас и по света е вече много различна. Нещо повече – събирането на предвиденото за 2023-та изостава.

Логиката на финансовото министерство в случая е да се хвърлят повече пари за инвестиции, за да се развие икономиката достатъчно и да бъде произведена тази разлика в събираемостта.

Идеята, заложена от финансовия министър Асен Василев и подчинените му: да се вдигнат доходите два пъти над нивото на инфлация и по този начин страната да се оттласне напред, е прекрасна, но трудно осъществима. Защото както казва Мечо Пух

„Всяко нещо струва друго нещо“

А и сметките ще излязат съвсем без кръчмар, ако в световен мащаб се случат събития, които да объркат всички планове.

Вярно е, че финансовото министерство се опитва да се подсигури с прокарване на някои данъчни промени, които да доведат до „изсветляване“ на сивия сектор и повишаване на събираемостта.

Но част от тези промени вече удариха греда, защото са поредния леден душ за бизнеса. И колкото Василев да ги успокоява, че те са само козметични, предприемачите си спомнят думите на Мечо Пух:

„Когато някой казва, че няма никой, значи има някой.“

Това бе и причината Василев да оттегли законовото въвеждане на нов данък сгради и данъчни оценки, да се откаже от изсветляването чрез намаляване на кеша до 5 000 лева, както и да бие отбой за 15-процентния данък върху печалбата за големите фирми и за по-високия данък върху ресторантьорите.

Направи го, защото се вслуша в съвета на Мечо пух, че

„когато видиш някой да си слага Големите Ботуши, можеше да си сигурен, че ще се очаква приключение“.

Само ПП застанаха зад промените, а ГЕРБ-СДС и ДПС шумно огласиха притеснения си относно планираните промени.

Дефицитът е най-големият трън в петата на Василев. Владислав Горанов и Делян Добрев са категорични, че 2,5 милиарда от „Газпром“ няма да дойдат, а лидерът на ГЕРБ обвини Асен Василев за скрит дефицит дори от 7 млрд. лв., което не само ще ни отдалечи с еврозоната, но ще ни раздели и със сглобката, в която прозира друга крилата фраза на мечето:

„Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед. И това са две гърненца с мед“

Борисов буквално обвини Василев, че написаният от него проектобюджет се крепи върху домино от карти, което може да се срути във всеки един момент, оставяйки държавата в състояние на несигурност. И му припомни крилатата фраза на Пух:

„Когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде“

Мечето казва още, че „с каквито се събереш, с такива се събираш“Но тук съветът му не върши работа на Василев, защото ако разликите в позициите на ГЕРБ-СДС и ДПС са твърди малки, то тези на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са доста фрапиращи. И без подкрепата на Борисов този бюджет няма как да мине.

Нещо повече – Асен Василев представи проекта в момент на крайно обтегнати отношения между двете политически формации.

Борисов вече извади жълт картон за кабинета заради дерогацията. А показването на червения е много вероятно да се случи точно заради бюджета. В четвъртък вечерта Бюджетната комисия не прие пакета данъчни закони. Депотатите на ГЕРБ и на ДПС се въздържаха.
Дали Асен Василев ще намери вариант, в който и вълкът да е сит, и агнето да е цяло, или бюджетът ще развали сглобката, е трудно да се каже. Защото в подобни случаи Мечо Пух казва:

„Понякога седя и мисля, а понякога само си седя..“.

 

 

 

 

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *