Българските училища в чужбина опазват българския дух

Българските училища в чужбина опазват българския дух. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с представители на българската общност в Братислава. Йотова разговоря с тях в Българското средно училище „Христо Ботев“, което чества своята 75-годишнина. Близо 100 деца учат в школото, към което функционира и детска градина. Учениците завършват 12-и клас с два равностойни документа – български и словашки. Училището е сред най-авторитетните в Братислава и привлича много деца, които нямат български корени.

Вицепрезидентът благодари на словашката държава за помощта за развитието на българското училище и увери в подкрепата на българската държава.

„Във ваше лице виждаме не само стремежа за опазване на българската идентичност, но и сериозния отпор срещу всякакви опити за пренаписване на българската история, включително и далечната средновековна история“, обърна се Илияна Йотова специално към учителите в училището, като изтъкна особената трактовка на делото на Светите братя Кирил и Методий. „Има желание за преформатиране на този период от историята, в който умишлено не се говори, че българската държава спасява Кирило-Методиевите ученици, благодарение на нея се създава кирилицата, а с нея и третата християнска цивилизация – славянската“, посочи вицепрезидентът.

Сред основните теми на разговора беше запазването и увеличаването на лекторатите по български език и култура зад граница. Обсъдени бяха възможности за бъдещи съвместни проекти с България в сферата на образованието и културата.

В Словакия живеят около 4 хил. българи, с високо образование, уважавани в словашкото общество.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *