Все повече сделки с жилищни имоти у нас се сключват с отстъпка от продавачите

Пазарът на недвижими имоти у нас е останал без съществени изменения през третото тримесечие. Сериозни спадове на цените все още не се наблюдават, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Купувачите стават все по-разумни и не бързат да сключват сделка, успяват да намалят началната продажна цена на имота и доста от сделките се сключват след направен компромис от страна на продавача, сочат наблюденията на компанията. Тя не очаква съществени промени на пазара до края на годината, прогнозира, че тенденциите за спад в броя на сделките и забавяне на ръста на цените на жилищата ще продължат.

Средните цени на жилищата в София задържат нивата си от предходното тримесечие, като в зависимост от район и моментно състояние те варират между 1600 и 1800 евро на кв.м за двустаен апартамент, и 1500-1700 евро на кв.м за тристаен. В идеалния център на София цените на имотите запазват нива от около 2500 евро на кв.м, а в по-широкия център – около 1800 евро на кв.м, сочат данните на компанията.

Търсенето на ваканционни имоти през третото тримесечие остава умерено, а интересът от купувачите е слаб, сочат наблюденията ѝ.

В добрите комплекси цените продължават да варират около 1000 евро на кв.м, но се намират и имоти на по-ниски цени, като това зависи както от местоположението на имота, така и качеството му. Най-предпочитани са ваканционните имоти в близост до морето.

От гледна точка на видове имоти най-атрактивни остават ваканционните жилища тип студио и двустайните апартаменти, а най-активно е предлагането в Слънчев бряг.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *