В движение е най-големият айсберг в света

Най-големият айсберг в света, който е около три пъти по-голям от Ню Йорк, е в движение, след като е бил залепен за океанското дъно в продължение на 37 години, потвърдиха учени за Ес Би Ес.

Последните сателитни снимки показват, че айсбергът, наречен А23а, сега се движи покрай северния край на Антарктическия полуостров и се насочва към Южния океан, според Британската антарктическа служба. Айсбергът, чиято площ е почти 4 000 кв. км, се отделя от бреговата линия на Антарктида през 1986 г., но след това се забива в морето Уедъл, съобщава Би Би Си. Британската антарктическа служба публикува снимка на сателитни изображения, показваща движението на айсберга във времето, предава БГНЕС.

„Ето пътуването му от море Уедъл, след като е заземен на морското дъно след потъването му през август 1986 г.“, пише проучването. Преди да се свлече през 1986 г., на колосалния айсберг е била разположена съветска изследователска станция.

Не е ясно защо след 37 години айсбергът изведнъж отново се е раздвижил. „Попитах няколко колеги за това, чудейки се дали е възможно да има някаква промяна в температурата на водата в шелфа, която да го е предизвикала, но консенсусът е, че просто е дошъл моментът“, казва д-р Андрю Флеминг, експерт по дистанционно наблюдение от Британската антарктическа служба/ А23а вероятно ще бъде изхвърлен в т.нар. антарктическо циркумполярно течение, което ще го постави на път, станал известен като „алея на айсбергите“.

Това е същото течение, което известният изследовател Ърнест Шакълтън използва през 1916 г., за да избяга от Антарктида, след като губи кораба си „Ендюранс“. Легендарният потънал кораб беше открит край бреговете на Антарктида едва миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *