Георги Чапкънов – Чапа

През месец ноември т. г. в Музей-галерия „Анел“ бе открита Юбилейна изложба „Пластика и графика“ на изтъкнатия художник и ваятел Георги Чапкънов – Чапа.
Получил отдавна национално и световно признание, Георги Чапкънов е един от класиците на българската скулптура. Трудно е да се определи къде приносът му е по-голям – дали в публичното изкуство с многобройните негови произведения в градска среда у нас и в чужбина, или в кавалетната пластика – жанр, в който той започва да работи още през 70-те години.
Проф. Георги Чапкънов – Чапа е роден във Вълчи дол на 24.01.1943г. и е почетен гражданин на този град. Творецът е от артистично семейство – майка му е била актриса , а
баща му е самоук художник и иконописец. Завършва специалност „Скулптура” във ВИИИ „Николай Павлович” София. По-късно специализира в Париж. Негови произведения са изложени в Ермитажа в Санкт Петербург, Пушкинския музей в Москва, сградата на Международния олимпийски комитет в Лозана, Националната художествена галерия, частни колекции. Награден е с множество наши и международни награди, удостоен е с орден „Св. Св. Кирил и Методий” за заслуги в областа на културата и изкуството.
Чапа е един от съавторите на Герба на Република България, одобрен от Народното събрание през 1997г. Едни от най-известните произведения на автора отдавна са станали част от градската среда на много български градове:
Статуята на Света София е 24 метров монумент намиращ се срещу триъгълника на властта. Пластиката слънце се намира в централното фоайе на НДК.
Скулптурните композиции на Петко и Пенчо Славейкови, Джузепе Гарибалди, Радой Ралин, братята Георги и Богдан Прошек са ситуирани на едноименни площади в гр. София, Георги Калоянчев – Калата в гр. Бургас, в Русе се намира паметника на нобеловия лауреат Елиас Канети роден и живял в града, паметника на дарителите в гр. Свищов и много други.
Скулптурите на Георги Чапкънов нерядко са посрещани със силна омраза или любов, но никога с безразличие. Две от тях са жертва на вандали –
„Похитената Европа” творба направена по древногръцки мит в който Зевс похищава Европа, донесла на автора златен медал на международна изложба в Лувъра, наистина е похитена и 15 години в неизвестност. „Гимнастичката” намираща се във фонтана пред Народния театър, любимката на всички фотографи, бе буквално скършена от среднощен любител на селфита.
В юбилейната експозицията са включени 40 пластики и 40 графики и рисунки. Селекцията е от най-ранните творби на автора от 70-те години, изпълнени в шамот, и буквално последните му работи в бронз. Специално за изложбата са създадени серия от авторски литографии, включени са оригинални скици и рисунки към скулптурните му творби.
снимка: Ясен Цонев