Голям интерес предизвика IV издание на Университетска седмица на книгата, която се откри в УНСС

На 6 ноември в Централното фоайе на УНСС се откри четвъртото издание на Университетска седмица на книгата, което ще се проведе от 6 до 10 ноември 2023 г. Над 13 издателства подредиха своите щандове, където ще се продават книги цялата седмица. Предстоят 18 представяния на книги, 6 от които на преподаватели от УНСС.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров откри събитието, а официални гости бяха Десислава Алексиева, председател на УС на Асоциация „Българска книга“, Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет при УНСС, представителят  на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, г-жа Бояна Минчева, ръководител на отдел „Опазване на ръкописно-документално наследство“, Петър Петров, директор на библиотеката в УНСС и доц. Георги Чобанов, историк и дългогодишен заместник-кмет на Столична община.

„Добре дошли на четвъртото издание на Университетска седмица на книгата. Ръководството на УНСС се стреми да развива университета освен като икономическо средище, но и да го превърне в културен център. Университет, който излъчва култура, показва култура, водещ в организиране на събития, свързани с културата“, каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров, откривайки събитието.

Г-жа Бояна Минчева поздрави участниците в IV издание на седмицата на книгата от името на директора на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Красимира Александрова. Тя представи изложбата „В света на пътешествията“ на Националната библиотека, която е създадена  по повод  145 години от основаването Народната библиотека и която гостува на седмицата на книгата в УНСС. „Тази изложба е създадена от документи, ръкописи и карти от богатите фондове на Националната библиотека. Идеята е да покажем и разкажем за пътешествия, организирани и осъществени с различна цел през вековете. Те показват изключително интересни страни от живота от XIV до XIX, видени и описани от тези пътешественици, сред които има и хора, натоварени с важни дипломатически мисии“, каза госпожа Минчева.

Петър Петров, директорът на Библиотеката в УНСС, благодари на колегите от Националната библиотека и обясни, че още от създаването на Свободния университет през 1920 година е обособена книжна сбирка, а официално е открита библиотека през 1923 г., тоест вече празнува 100 годишния си рожден ден.

Асоциация „Българска книга“ е партньор на Университета и от години работят съвместно по отношение на каузата „Грамотност“, в подкрепа на инициативата София да стане световна столица на книгата на ЮНЕСКО“, каза г-жа Десислава Алексиева, председател на УС на Асоциация „Българска книга“.

Тя прочете и „Манифестът на задълбоченото четене“, който е представен през октомври тази година на най-големия световен книжен форум на панаира във Франкфурт и призова да бъде подписан. „Задълбоченото четене развива критичното мислене, а критичното мислене е в основата на една демокрация“, каза госпожа Алексиева.