Готови ли сте да работите за по-малко, но в по-екологична фирма?

Представвте си да работи повече и по-дълго за 15 процента по-малко от това, което би могъл да спечели, вършейки същата работа другаде.

Говоря за адвокати, рецепционисти, служители по човешки ресурси и IT работници, пише колумнистката на Financial Times Пилита Кларк. Хора на работни места, които съществуват във всякакви компании и всякакви сектори.

Звучи ви невероятно? Не и ако вярвате на учените в Европа, които са открили това, което наричат „екологичен фактор при заплатите“: главно по-ниски заплати, получавани от хора в по-екологични фирми.

Тези служители печелят между 9% и 15% по-малко от колегите си, вършещи същата работа в петролни компании, добивни групи или други по-малко устойчиви бизнеси, установиха изследователите. Интересно е, че разликата се е увеличила от 2001 г. насам.

„Тя расте, което е в съответствие с идеята, че предпочитанията за опазване на околната среда се засилват с течение на времето“, казва съавторът Филип Крюгер, професор по отговорни финанси в Университета на Женева.

Разликата в заплащането също така е по-голяма за работници с високи когнитивни умения, като памет и способност за решаване на проблеми, както и с некогнитивните способности, които работодателите все повече ценят: постоянство, мотивация, социални умения.

Какво означава това за днешните бизнес лидери? Вече знаем, че хората са по-склонни да приемат по-ниски заплати за работа, която смятат за сериозна.

Проучването, което Крюгер и колегите му са направили, предполага, че това включва екологично значима работа и установява размера на отстъпката в заплатите. Но може ли „зелената“ разлика в заплатите да се обясни с нещо различно от желанието за спасяване на планетата?

Изследването, което все още предстои да бъде публикувано в рецензирано списание, се основава на изключително подробни данни от работодатели и служители в Швеция, страната на екологичната активистка Грета Тунберг и движението срещу самолетните полети flygskam (букв. срам от летене).От друга страна, да се преструвате на по-екологични, отколкото сте в действителност, може да е по-проблемно, отколкото си мислите. Юридическа фирма, която, да речем, парадира със своята загриженост за околната среда и принадлежи към една от множащите се адвокатски групи за нетни нулеви емисии, ще има много разочаровани в своите редици, ако продължава да помага на петролните компании да спечелят климатични съдебни дела. Фирма, която води такива дела, от друга страна, може да се радва на точно обратния ефект.

 

 

Източникhttps://www.investor.bg/a/519-ekologiya/384027-gotovi-li-ste-da-rabotite-za-po-malko-no-v-po-ekologichna-firma

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *