Джени Иванова “Лице в лице” живопис 24 октомври – 12 ноември 2023 г.

Галерия Нюанс има удоволствието да Ви срещне за първи път “Лице в лице” с творчеството на младата художничка Джени Иванова от 24 октомври до 12 ноември. Това е едва третата ѝ самостоятелна изложба и е своеобразно продължение на предишния неин проект “Персона”. Неслучайно изложбата е озаглавена “Лице в лице”. Тук изследването на образа се задълбочава и оставя у зрителя усещане за интимност и уединение с лицето от картината. Препратките към любимия период на художничката – ар деко, присъстват във всяка картина и неусетно пренасят публиката по улиците и джаз клубовете на Париж век по-рано. Иконописта, част от гимназиалното обучение на Джени, оказва своето влияние в изразително изписаните лица на персоните в изложбата. По картините в експозицията Велина Дерилова е написала разказ, представящ кратък отрязък от една нощ в парижките клубове от преди век. Него ще може да прочетете на място в галерията, както и на нашия сайт. А в следващите редове Джени Иванова представя идеята зад изложбата си.

“Портретът винаги е бил стълб на историята на изкуството, приемайки различни форми през цялото си развитие: от египетските статуи на фараони до елинските бюстове на гръцките богове, от ренесансовите фрески, чак до ситопечатите на Уорхол.
Разсъждавайки върху това, каква е ролята на портрета в 21 век, реших да създам „Лице в Лице”. Стремейки се да разширя неговите граници и своите, както и да установя истинска връзка със зрителя. Това са персони, освободени от всякакво външно влияние, които могат напълно да изследват собствената си идентичност. Идеализираният свят, който ги заобикаля, протича като на театрална сцена. Почти воайорска гледна точка към мечта или перфектен момент, в който най-важен си ти.”

Очакваме Ви!

ГАЛЕРИЯ НЮАНС
София 1000, ул. Иван Денкоглу 42
www.nuancegallery.bg
0885917960, 0885621713

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *