Дивата седмица на OpenAI

В годината на технологичните обрати, в която Илон Мъск преобрази Twitter, борсата за криптовалути FTX се срина, а Silicon Valley Bank изпадна в криза, в епицентъра на сътресенията тази седмица попадна OpenAI.

Сам Алтман – изпълнителният директор на една от най-влиятелните компании за изкуствен интелект в света и може би най-видимия лидер в зараждащата се индустрия, беше изненадващо уволнен от борда на директорите миналия петък.

По-малко от пет дни по-късно стана ясно, че той отново поема управлението, с борд, който на теория подкрепя в по-голяма степен неговата визия, припомня събитията CNN.Драматичните обрати се развиха дни след като OpenAI проведе първата си конференция за разработчици, на която представи нови, комерсиализирани версии на своята технология, включително възможността за персонализиране на чатбота с изкуствен интелект ChatGPT.

Ето и цялата хронология от една невероятна седмица, в която развитието на действията изглежда като сценарий от ранна версия на ChatGPT на OpenAI, пише CNN.

Петък, 17 ноември

Около 15:00 ч. следобед по Гринуич Сам Алтман се присъединява към разговор в Google Meet с повечето от членовете на борда на OpenAI, свикан от съоснователя и главен учен на OpenAI Иля Суцкевер, по време на който научава, че е уволнен и че новината скоро ще бъде оповестена публично.

В рамките на следващия половин час управителният съвет информира и Грег Брокман, друг съосновател и президент на OpenAI, че ще бъде отстранен от управителния съвет.

Около 15:30 ч. OpenAI обяви публично, че е уволнила Алтман поради опасения, че той не винаги е бил коректен към борда. Бордът заяви, че Мира Мурати, главен технологичен директор на компанията, ще стане временен главен изпълнителен директор.

Съобщено е, че стратегическите партньори на OpenAI, включително най-големият ѝ финансов спонсор Microsoft, също са информирани за отстраняването на Сам Алтман само няколко минути преди съобщението на борда.

Часове след уволнението си, Алтман публикува в X (Twitter), че „е обичал да работи с толкова талантливи хора“ и че ще има „какво да каже за това какво следва по-късно“.

Грег Брокман веднага напуска.

„Моля, не прекарвайте времето си в притеснения. Ще се справим“, пише той в X. „Скоро ще има по-големи неща“.

Ключов фактор за уволнението на главния изпълнителен директор напрежението между Алтман, който е подкрепял по-агресивното развитие на изкуствения интелект и членовете на борда, които са искали да действат по-предпазливо, според сътрудничката на CNN Кара Суишър, която е разговаряла с източници, запознати с развоя на събитията.

Събота, 18 ноември

В рамките на 24 часа след уволнението на Сам Алтман се появиха съобщения, че той и други бивши лоялни членове на OpenAI обмислят планове за собствена компания.

Съобщава се, че управителният съвет на OpenAI също е размислил и е обмислял да помоли отстранения главен изпълнителен директор да се върне.

Неделя, 19 ноември

В неделя следобед Алтман се върна в централата на OpenAI – този път с бадж за гости, за да преговаря за потенциалното си завръщане.

Съобщава се, че главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела е посредничил в дискусията. Бил е определен краен срок от 17:00 ч. българско време, в който бордът да се съгласи с исканията на Алтман, включително да добави участие на Microsoft и да го възстанови като главен изпълнителен директор.

Но тези разговори са се провалили.

Понеделник, 20 ноември

Сатя Надела съобщава с пост в X, че Алтман, заедно с Брокман, ще се присъединят към Microsoft, за да ръководят нова изследователска група за изкуствен интелект.

В OpenAI назначават временен главен изпълнителен директор: Емет Шиър, бивш главен изпълнителен директор на услугата за стрийминг на Amazon, Twitch.

Мира Мурати трябва да се върне към ролята си на главен технологичен директор на OpenAI.

В публикация в X Шиър, който напусна поста си в Twitch през март, описва възможността да се присъедини към OpenAI като „възможност, която се случва веднъж в живота“. Той добавя, че ще наеме независим следовател, който да докладва какво се е случило преди уволнението на Алтман.

Но служителите на OpenAI не са убедени в това.

Повече от 500 служители подписват отворено писмо, в което призовават управителния съвет да подаде оставка и да възстанови на работа Алтман и Брокман. Заплашват, че ще последват съоснователите в Microsoft, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Сам Алтман публикува в X: „Имаме повече единство, ангажираност и фокус от всякога. Всички ще работим заедно по един или друг начин и аз съм толкова развълнуван. Един екип, една мисия.“

Драмата далеч не е приключила.

The Verge съобщава в понеделник следобед, че Алтман и Брокман все още могат да се върнат в OpenAI, ако членовете на борда, които са го уволнили, подадат оставка.

А Надела, говорейки пред CNBC, казва, че е „отворен и за двата варианта“ на въпрос дали Алтман действително ще се присъедини към Microsoft.

„Вижте, това трябва да изберат управителният съвет и ръководството на OpenAI и служителите. Избрахме да си партнираме изрично с OpenAI и искаме да продължим да го правим, като очевидно зависи от това дали хората от OpenAI ще останат там или ще дойдат в Microsoft.“

Вторник, 21 ноември

Сам Алтман е възстановен на поста главен изпълнителен директор на OpenAI късно вечерта във вторник, съобщават от компанията в X.

„Постигнахме принципно споразумение Сам Алтман да се върне в OpenAI като главен изпълнителен директор с нов първоначален управителен съвет“, казват от компанията и допълват, че председателят на борда ще бъде Брет Тейлър, бивш съизпълнителен директор на Salesforce.

В личния си акаунт в X Алтман пише, че „очаква с нетърпение“ да се върне в OpenAI и да надгради „силното партньорство“ с Microsoft.

Не е ясно как завръщането на Алтман ще се отрази на Шиър, който написа в X: „Изключително доволен съм от този резултат, след около72 много интензивни часа работа. Радвам се, че бях част от решението“.

Грег Брокман също се завръща в OpenAI, според публикацията му в X.

В крайна сметка, Microsoft и Алтман изглежда са големите печеливши.

Той ще продължи да ръководи компанията, за чието основаване е помогнал, а Microsoft си извоюва по-голям контрол над стартъпа, който подкрепи с милиарди, за да засили амбициите в разработването на изкуствен интелект.

„Окуражени сме от промените в управителния съвет на OpenAI“, заяви Сатя Надела на X. „Вярваме, че това е първата съществена стъпка по пътя към по-стабилно, добре информирано и ефективно управление.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *