Един метал става по-ценен от петрол и злато.

Един метал става по-ценен от петрол и злато. Добивът му буквално пренарежда икономическите сили в света. Литий.

С бързото развитие на електрониката, литий е станал не по-малко важен – той е основният елемент на всяка батерия. В продължение на 30 години търсенето му е нараснало многократно, а икономистите считат този метал за ключов компонент на бъдещите технологии.

Нуждаем се от все повече литий

За  края на XX век литий практически не се използва в промишлеността, така че извличането му беше с малък обем – около 5 хиляди тона годишно. Но през 1991 г. литиево-йонната акумулаторна батерия на Sony обърна нещата, пише money.bg.

Батерията беше успешна в много отношения. Беше лека, евтина за производство, зареждаше се бързо. И най-важното е, почти отсъстваше ефектът на паметта – загубата на капацитет с течение на времето.

Литиево-йонните (Li-ion) и литиево-полимерните (Li-pol) батерии бързо стават лидери в производството, а търсенето на литий се увеличава многократно. Това се подхранваше от бурно нарастващото производството на смартфони, таблети, лаптопи и др.

В резултат на това, литиевият добив през 1995 г. достигна 10 хиляди тона, през 2010 г. – 28 хиляди, а днес вече се произвеждат над 86 хиляди тона годишно. В последните 30 години търсенето на този метал нарасна десетократно! Но както показа времето, това е само началото.

Развитие на електрическия транспорт

В допълнение към развитието на мобилните устройства и другите джаджите в света, пазарът на електрически превозни средства се разраства бързо. Въпреки това, електрическият транспорт в продължение на много години не можа да реши 2 проблема: сложността на зареждането и резерва за мощност поради малкия капацитет на батериите.

В продължение на повече от 100 години само общественият транспорт пътува с електрическа тяга – тролейбуси, трамваи, електрически влакове, метро. Въпреки това, с появата на новите батерии, електрически автомобили получиха шанс да се конкурират с бензиновите и дизеловите автомобили.

Те замърсяват околната среда по-малко, и най-важното, са по-икономични за използване: разходите са средно 40-60% по-малко от цената на резервоар бензин. Поради липсата на технологии и високи производствени разходи, те са 1,5-2 пъти по-скъпи от конвенционалните автомобили. Тази разлика обаче намалява с течение на времето.

В света вече има над 1,5 милиарда автомобила, от които с електричество работят около 1%. Потенциалният пазар е огромен, все повече хора преминават към електрически автомобили всяка година: ако преди 10 години на планетата нямаше дори 500 хиляди коли, то през 2021 г. вече имаше 2 милиона от тях. Според експерти, за 5 години тази бройка ще нарасне поне още 6 пъти.

Освен това европейските страни обявиха постепенното изоставяне на производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Планира се това да стане напълно до 2030-та година.

Тази реалност и обявените планове драстично увеличиха консумацията на литиеви суровини (предимно литиев карбонат). Ако светът през 2000 г. е е иал нужда от 68 хиляди тона, то през 2019 г. този показател превишава вече 315 хиляди тона – потреблението се е увеличило с 4,5 пъти.

Нарастващото търсене на батерии засегна цените. Литиевият карбонат през 2004 г. струва $ 2 хиляди на тон, след това преди 2 години – $ 6.5 хиляди, в 2021 – $ 17 хиляди. В пикови моменти цената дори достигна $ 70 хиляди. Накратко, растежът на пазара е огромен.

Кой ще бъде лидерът в производството на литий?

В момента над 90% от световното производство на литиеви съединения пада върху Австралия, Китай и „литиевия триъгълник“ – Чили и Аржентина. Но като се има предвид бързият растеж на индустрията и постоянното нарастване на търсенето на литий, не е изненадващо, че всички си спомниха за неговото производство и възможните печалби.

Съединените щати, първата икономика в света, се притесняват от лидерството на Китай и следователно все повече говорят за разработването на собствени залежи. САЩ притежават 9,1 милиона тона литиеви запаси, като в момента има само едно снаходище, където се извършва промишленото производство – това е мината Silver Peak.

Друго потенциално находище е Тъкър Пас, разположено в Невада, което заедно с първата мина. Може за кратко време да постави САЩ сред лидерите в производството на литий.

В Русия има по-малък перспективен потенциал. Единственото поле, работещо от времето на СССР в Завитицк през 90-те години беше консервирано. Сега се разработва нова технология за възстановяване на добива която, ако е успешна, може да се приложи към затворена мина и да я възстанови.

Като цяло резервите в Руската федерация са малки, изчислени на 1 милион тона. За сравнение, в Китай има запаси в обем 5,1 милиона тона, в Австралия – 7,3 милиона тона, в Аржентина – 19 милиона тона.

Развитие на находищата в регионите Мурманск и Иркутск обяви Росатом. Според плана до 2030 г. местното производство ще може да покрие нуждите на страната. Как ще се получи на практика, трудно е да се предскаже, пише в сайта dzen.ru.

Въпреки това, Латинска Америка, а именно Аржентина, Чили и Боливия, може да се възползва най-много от растежа на пазара на литий. На тяхна територия има повече от половината от всички известни световни запаси от този метал. Първите 2 държави вече са сред лидерите в производството на литий.

Ако могат да изградят инфраструктурата за транспорт и да привлекат международни инвеститори, буквално ще забогатеят Росатом, между другото, също счита местните полета с потенциал за разработване.

Така че, пазарът на литий се разраства и е печеливша инвестиция. В близко бъдеще всички страни ще се борят за това, надявайки се да станат лидер в производството и да получат своя дял от печалбите.

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *