ЕС ще има значителен финансов принос към фонда за климатичните промени

Европейският съюз ще направи своя „значителен“ принос към нов международен фонд за покриване на щетите от изменението на климата.

Това стана ясно след среща между комисаря по въпросите на климата Вопке Хукстра с председателя на COP28 Султан Ал Джабер в Брюксел.

В съвместно изявление те изразиха общото си убеждение, че на срещата на върха за климата трябва да се постигне „възможно най-висока амбиция“, съобщава Euronews.

Тя „трябва да ускори практическите действия за смекчаване на последиците от изменението на климата, адаптирането към него, загубите, щетите и финансирането на борбата с изменението на климата и да изгради напълно приобщаваща COP28, която да не оставя никого настрана“, заявиха двамата лидери.

Според Комисията „значителният финансов принос на ЕС и неговите държави членки“ към фонда за загуби и щети ще бъде обявен по време на срещата на върха за климата в Дубай, която започва в края на ноември. В съвместното изявление се допълва, че това обещание ще бъде дадено в контекста на амбициозен резултат от COP28.

Засега няма подробности за точния размер на планирания принос.

Председателят на COP28 приветства финансовия ангажимент от страна на ЕС, като заяви, че фондът за загуби и щети може да повлияе на „милиарди хора, живот и поминък, които са уязвими от последиците от изменението на климата“. „Фактът, че ЕС се активизира сериозно и значимо преди COP28, ми дава надежда“, заяви той.

В съвместното изявление на Ал Джабер и Хукстра се казва още, че успешното приключване на Глобалния преглед – първата докладна карта за напредъка по отношение на целите на Парижкото споразумение – „трябва да отбележи повратна точка в действията в областта на климата“.

В него се подчертава необходимостта COP28 да „изпрати сигнал за справедлив енергиен преход“, който да доведе до намаляване на емисиите с 43% до 2030 г. Толкова според IPCC трябва да бъдат намалени емисиите спрямо нивата от 2019 г., за да се задържи глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *