Животновъди се организират за протест в София

Ще имаме ли говедовъдство и оранжерийни зеленчуци българско производство или ще пускаме кепенците – за да потърсят отговор на този въпрос фермерски организации организират мирен протест в четвъртък пред Министерството на земеделието в София.
Организатори на протеста са Бойко Синапов от Обединени български животновъди, Димитър Зоров от Национален съюз на говедовъдите в България, Пенка Христова от Институт на жените фермери, Иван Чалъков от Съюз на животновъдите в България, Мария Степанчева от Асоциация на биволовъдите в България и Велин Георгиев от Национална асоциация на оранжерийните производители.
До това решение се е стигнало след многократни срещи с министъра на земеделието Кирил Вътев, пресконференции и писма до институциите, в които от бранша са сигнализирали за кризисната ситуация във фермите. На фона на високите разходи подпомагането намалява чувствително. Ставката по преходната национална помощ пада от 200 лв. на 73,67 лв. за едно говедо и от 337 лв. на 129,60 лв. за един бивол. Обвързаното подпомагане се очаква да бъде надолу с 30-40% спрямо предходните години по схемите за говеда и биволи. Не всички фермери са получили своята украинска помощ. В бюджета за 2024 г. не са предвидени почти никакви средства за държавни помощи, включително по нова украинска помощ и „де минимис“. Това посочват от браншовите организации.
На преден план от бранша отново ще поставят своите искания за финансово подпомагане, което да позволи фермите да оцелеят, докато се изготвят оздравителни и перспективни планове. За да не продължава закриването на стопанства, представителите на животновъдите и оранжерийните производители настояват полагаемата им се компенсация за войната в Украйна да бъде изплатена незабавно на 100% на всички фермери съгласно меморандума, подписан на 20 септември с министър-председателя Николай Денков. Както и в бюджет 2024 г. да бъдат заложени и осигурени 426 млн. лв., с които да бъдат компенсирани загубите на животновъдите и зеленчукопроизводителите, понасящи последствията от войната в Украйна.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *