Жилищното строителство у нас намалява значително в София, Пловдив и Варна

Разрешеното и новозапочнато жилищно строителство у нас отбелязва значителен спад през третото тримесечие, както и за деветмесечието на 2023 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Издадените разрешения за строеж и новозапочнатото жилищно строителство намаляват в областите София, Пловдив и Варна.

Сред големите градове у нас най-голям спад в бъдещите намерения за жилищно строителство регистрира Пловдив.

В София 4099 жилища са получили разрешение за строеж през лятото, като броят им намалява с 24,2% спрямо същия период на миналата година, а общата им площ се свива с 32,6 на сто.

Спад и на новозапочнатото жилищно строителство

Новозапочнатото жилищно строителство също отчита значителен спад както за тримесечието, така и от началото на годината в цялата страна и в София, Пловдив и Варна. Бургас отново е изключение.

През лятото е започнало строителството на 1528 жилищни сгради със 7576 жилища в тях и общо РЗП от почти 866 хил. кв. м. Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради нарастват с 0,9%, но жилищата в тях са по-малко с 6,9 на сто, а площта им намалява с 6,4%. Сравнението със същия период година по-рано сочи, че новозапочнатите жилищни сгради в страната намаляват с 2%, жилищата в тях са с 14,1% по-малко, а общата им застроена площ се свива с почти 20%.

От началото на годината у нас е започнало строителството на 22 309 жилища с общо РЗП от малко над 2,5 млн. кв. м. Броят им намалява с 5,8 на сто, докато общата им площ е надолу с 8%.

В София от началото на годината е започнало строителството на 8838 жилища с РЗП от малко над 940 хил. кв. м, понижение със съответно 17,6% и 20,5 на сто. Само през третото тримесечие новозапочнатите жилища в столицата са намалели с 21,4%, а площта им се е свила с 30,6 на сто.

Област Варна е на второ място сред най-големите градски пазари на жилищно строителство у нас с 3574 новозапочнати жилища за деветмесечието на 2023 г.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *