Изложба-търг на „Леседра“ в СБХ

Първият по рода си търг на галерия „Леседра“ на съвременно българско изкуство ще се проведе на 21, 22 и 23 ноември в Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6, първи етаж, зала 1. Всички произведения са създадени преди 25 години на пленерите на галерията. Сред художниците в търга са Петър Дочев, Христо Стефанов, Димитър Лалев, Ганчо Карабаджаков, Сули Сеферов и Йордан Кисьов, научи ДУМА от Ради Георгиев.
„Най-значимата в тази колекция е работата на Петър Дочев „Без заглавие“ – 100х100х15 см, оцветени панели от дърво, монтирани върху тъмен дървен панел, което я прави скулптурно-триизмерна. Показва се за първи път и тя потвърждава казаното от писателя дисидент Георги Марков в неговото есе от 1974 г., че Петър Дочев е „българският минималист“, поставяйки го редом до американския скулптор Карл Андре“, споделя Георги Колев, собственик на „Леседра“. „Петър Дочев е известен с индустриалните пейзажи, с абстрактни творби и най-вече с графитите. Това произведение е единствено от този род и характер и издига Петър Дочев на нивото на най-значимите минималисти като американеца Доналд Джъд, например. Достойното място на тази творба е в националния музей“, завършва Колев.
Изненада за ценителите са живописните абстракции на Ганчо Карабаджаков, създадени специално за „Леседра“, които сега се показват за първи път. Премиера за публиката са мащабните рисунки на живописеца монументалист Христо Стефанов, вдъхновени от природата и изпълнени с характерните за него туш и перо. Живописните творби на Димитър Лалев, специално създадени за проекта на „Леседра“ преди 25 години, са достойни да влязат в музея, не само заради своя мащаб, но и за силата на внушението, което излъчват. Казаното за Димитър Лалев се отнася до голяма степен за живописните платна на Сули Сеферов и на Йордан Кисьов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *