Илияна Йотова и Мая Санду откриха в Молдова културен център и паметник на Васил Левски

Ще бъде взето окончателното решение Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак“ да стане филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Това съобщи молдовският президент Мая Санду, която заедно с българския вицепрезидент Илияна Йотова отбеляза в град Тараклия Деня на народните будители. „Убедена съм, че един ден Тараклийският университет ще стане част от европейската университетска мрежа и ще бъде притегателен център за много млади хора“, заяви от своя страна вицепрезидентът Йотова. Тя посочи, че с превръщането му във филиал на Русенския университет ще привлича с различни специалности млади хора, които след като завършат, да остават в своето родно място Тараклия и да го развиват.

Президентът Мая Санду още веднъж увери българския вицепрезидент и българите в Тараклия, че административно-териториалната реформа няма да засегне компактността на района. В приветствието, част от което произнесе на български език, Санду изтъкна, че Молдова е устремена към членство в Европейския съюз и спазва правата на всички етнически общности. Тя благодари на България за подкрепата й по пътя на европейската интеграция.

„Приемам Вашето посещение като признание, че уважавате българската общност и ще гарантирате техните права – съхранение на българския език, изучаването му в училище, развитието на Тараклийския университет и района. Българите са най-големите съюзници на Молдова в нейното европейско развитие. Това е единственото бъдеще. Преди всичко обаче Европа е защита на човешки права. Там, където те не се зачитат, не е Европа. Защитата на правата на етническите общности е неизменна част от това и България ще бди те да се спазват“, заяви Илияна Йотова. Тя увери българската общност, че винаги може да разчита на подкрепата на българската държава.

В град Тараклия българският вицепрезидент и молдовският президент откриха Младежки културен център „Васил Левски“ и паметник на Апостола на свободата. Илияна Йотова благодари на карловския скулптор проф. Димитър Рашков, на Асоциацията на българите по света за идеята за паметника и нейното осъществяване, както и на всички дарители.

„Левски е символ верую на цял един народ. Едно от най-силните му послания към поколенията е „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш“. Заветите му за равенство, свобода и справедливост са актуални и днес. Но ние имаме тежка вина, защото допуснахме в Европа в 21 век да се води братоубийствена война. Днес оттук отправяме своето послание за мир в Украйна“, заяви вицепрезидентът. „Когато през 2019 г. бях в Украйна, едно момиче от бесарабското село Чушмелий ме посрещна с думи, които никога няма да забравя – „Дор език е жив, народ не умира“. Без език нямаме идентичност, а в днешния глобален свят е още по-важно да пазиш своята идентичност, да знаеш корените си – това те прави по-силен“, посочи Йотова.

В Младежкия културен център българският вицепрезидент и молдовският президент разговаряха с ученици по широк кръг от теми.

 

Кросс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *