Инвеститорите в бизнес имоти у нас са в режим на изчакване заради ръста на лихвите

Инвеститорите на пазара на бизнес имоти у нас, както местни, така и международни, са в процес на изчакване, за да разберат какъв тип активи ще има на пазара след повишаването на лихвите, как ще се отрази това на различните сектори и къде ще има най-добри възможности за инвестиране. Несигурността около това колко и докога ще продължат да се повишават лихвите е довела до спад със 70% на активността във всички сектори на бизнес имотите в Европа. Ефектът от покачването на лихвените проценти през последните 12 месеца вече се усеща и в България, особено при бизнес кредитирането, където лихвите достигат 5,5%-6,5%. Дълбока криза в сектора на бизнес имотите у нас обаче не се очаква, тъй като фундаменталната позиция на бизнеса е много по-солидна спрямо 2008 г., каза Явор Костов, управляващ партньор в консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

„Пазарът е стабилен, има активност, предпочитат се качествени проекти. Предлагането е голямо, но не може да се говори за свръхпредлагане. Не виждаме проекти, които да са закъсали с продажбите“, обобщи Костов.

Той съобщи още, че хотелите у нас са в полезрението на международни оператори, което в дългосрочен план може да доведе до влизане на нови брандове на пазара, а това би подобрило хотелските услуги и би направило България по-видима като дестинация. Това може да доведе допълнително и международни оператори на СПА центрове, което също би повишило интереса към дестинацията България, особено там, където има минерална вода. Тенденцията е в началото си и вероятно ще се разгърне в следващите две до четири години.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *