„Искам брат си обратно“

Самира от Лодон от известно време не говори с брат си.

Като малки двамата били много близки, но сега почти не се виждат. Без скандали двамата просто прекъсват отношенията си, когато братът забогатява благодарение на своя стартъп.

„След като забогатя, отношенията ни се промениха коренно“, казва 44-годишната Самира пред The Guardian. Tя се занимава с реклама, но когато се налага, работи и по барове. А брат ѝ е милионер.Както гласи старата поговорка – приятелството не се купува с пари.

А в някои случаи парите могат и да изгонят приятелите, сочи опитът.

В различни житейски ситуации човек може да се окаже и от двете страни на това уравнение.

Понякога може да е бедният, който се мъчи, но все не може да достигне нивото на приятеля/гаджето си и просто си тръгва.

Друг път се оказва, че изкарва повече от човека отсреща и трябва да внимава в поведението си – дали да иска да отидат на по-скъп ресторант, или на екскурзия, дали изобщо да отваря разговор за пари.

Проучване на британската кредитна компания CreditCarma сочи, че 88% от милениалите са взимали пари назаем след като са прекарали известно време с по-богат от тях приятел.

Пак в същото изследване се посочва, че хората в по-млада възраст все по-често прекратяват интимни връзки или приятелства, ако доходите на човека отсреща не съответстват на техните.

Когато става дума за семейство е по-трудно. Самира, която има и сестра, разказва, че и двете вече са отчуждени от брат си. Твърди, че не са го направили умишлено, а той много се е променил.

„Парите и начинът на живот, който идва с тях, просто го отдалечиха от семейството. Той купи нова къща на родителите ни, но рядко ги посещава“, казва тя.

Има и хора, които не чакат да изпаднат в неприятна ситуация, а просто се опитват да я предотвратят. 29-годишната Ана например обяснява, че отказва да пътува и излиза с приятелите си, защото знае, че не може да си позволи това, което те могат.

„Психологическият натиск върху мен е огромен, тъй като не успявам да се справя. През последните години заплатата ми не се е увеличавала, а приятелите ми имат по-добри доходи и дори успяват да помагат на родителите си. Когато те ми предложат да платят сметката, се чувствам засрамена и не искам да говоря за това“, казва младата жена.

Резултатът е, че все по-рядко се вижда с приятелите си.

„Динамиката в нашите отношения претърпя огромна промяна и самочувствието ми пострада. Когато им кажа, че нямам пари, те ми отвръщат, че са в същата ситуация. Но всички знаем, че не е така“, казва още Ана за The Guardian.

Да се скараш с някого, защото изкарва повече пари от теб може и да звучи крайно, но всъщност не е чак толкова рядко явление. Според проучване на Merrill Lynch от 2018 г. 61% от жените са по-склонни да говорят за собствената си смърт, отколкото за пари. При дамите проблемът с доходите е още по-голям, тъй като те принципно изкарват по-малко.

„Изглежда, че обществото отдава голямо значение на богатството и мери стойността на човек по него“, казва психологът Хедър Скуейра. „Има такива, които имат пари и такива, които нямат. Човек попада в една от категориите в зависимост от големината на къщата или часовника си, колата и ваканционните снимки, които публикува в Instagram“, казва тя.
Ето защо много хора виждат финансовото си състояние като проекция на самите себе си, обяснява Скуейра. Оттук насетне се появява напрежение у тези, които не изкарват много, когато се обсъждат пари, защото това вади наяве собствената им несигурност и всички проблеми, свързани с нея. Но пък и заможните често пъти се чувстват неудобно, подчертава тя.

„Познавам немалко хора, които получават доходи от имоти, завещани им от семейството. Те се чувства неудобно да говорят за това, защото се боят, че ще бъдат отхвърлени от околните“, казва Скуейра.https://profit.bg/investitsii-abv/iskam-brat-si-obratno-sasipva-li-bogatstvoto-priyatelstva-i-

Често пъти и бързо забогателите благодарение на успешен бизнес не искат да говорят за това. Те се чувстват защитени от факта, че са успели сами, но пък не желаят да говорят за парите си.

35-годишната Сара например разказва, че баща ѝ е със скромен произход, но е работил години наред като корабен брокер и е получавал големи додходи. Той обаче винаги е крил колко пари има.

Подобно поведение не е учудващо като се има предвид, че неравенството често предизвиква напрежение между хората.

„Когато един човек печели повече от другия, често пъти може да се появи завист, несигурност и негодувание дори и двамата да има най-добри намерения един към друг“, казва Секуейра.

Това се случва независимо дали става дума за приятели, интимни партньори или семейство. Става дума за една „тенджера под налягане, пълна с човешки чувства, в която богатството създава напрежение, което често пъти дори не може да се формулира“, обяснява психологът.

Може би решението на проблема трябва да започне с малки стъпки. Например с разговор, с общуване. Или както казва Самира: „Просто искам брат си обратно“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *