Каква е загубата на България от укриване на данъци

Неправителствената организация Tax Justice Network публикува доклад, в който се оценяват годишните данъчни загуби на страни по света на стойност 480 милиарда долара. От тази сума изследователите на организацията изчисляват, че 65% от тези загуби (311 милиарда долара) са причинени от трансгранични злоупотреби с корпоративни данъци, докато 35% (169 милиарда долара) са резултат от укриване на данъци в чужбина от страна на богати хора.

Този вид данъчни загуби имат сериозно въздействие върху публичните финанси и способността на държавите да предоставят обществени услуги, като здравеопазване и образование. За справка, докладът посочва, че тези данъчни загуби за 10 години са еквивалентни на една година глобални разходи за обществено здравеопазване, стигайки до 4,8 трилиона долара.Главният компонент на глобалните данъчни загуби, както посочва докладът, е злоупотребата с корпоративни данъци. Това включва различни практики, като престъпно укриване на данъци, незаконно избягване на данъци и избягвания, които, въпреки че технически са законни според международните данъчни правила, все пак спомагат за социално спорния резултат от разликата между мястото на реалната икономическа дейност на компаниите и мястото, където се декларират печалбите им.

Франция е страната в Европа, която изглежда, че е най-силно засегната от този проблем. През 2022 година теоретичните загуби за Франция са оценени на над 27 милиарда долара, което представлява около 1% от националния БВП. Следват Великобритания и Германия с теоретични загуби между 16 и 17 милиарда долара.

България с по-малки загуби

По изчисления на Tax Justice Network, България губи приблизително 140 милиона долара от укриване на данъци, което представлява 0,2% от БВП на държавата. В сравнение с по-големите европейски икономики, загубите на България изглеждат по-малки.

Ролята на международни реформи и искания за създаване на глобални данъчни правила

В доклада се отбелязва, че реформите на ОИСР (например 15% минимален корпоративен данък) досега не са успели да намалят „данъчните несправедливости“ в света, тъй като не обвързват страни, които не са членки на ОИСР. Затова, Tax Justice Network води кампания за създаване на орган при ООН, който да отговаря за установяването на глобални данъчни правила и за въвеждане на мерки като „автоматичен обмен на информация относно финансовите сметки, прозрачност на действителните собственици и публикуване на доклади по държави от мултинационални компании, за да се разкрият мащаба и естеството на прехвърлянето на печалби.“

Този вид данъчни въпроси са от голям интерес както за държавите, така и за международната общност, тъй като те засягат фискалната устойчивост и справедливост на глобалната икономика. Решенията, които ще се приемат в бъдеще, ще имат значително въздействие върху начина, по който държавите събират и използват данъците, както и върху усилията за намаляване на данъчните загуби от злоупотреби и укриване на данъци.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *