Как магнезиевият дефицит влияе върху нервната система

Mагнезият е основен минерал, от който тялото ни се нуждае, за да се чувстваме добре всеки ден. Той се съдържа в различни количества в разнообразни продукти като ядки, зеленчуци и черен шоколад, но не винаги храната, която приемаме, успява да достави дневните ни нужди от него.

Първият симптом на магнезиев дефицит най-често е умората, колкото по-голяма нужда от магнезий имаме, толкова по-трудно се регулира и реакцията на организма към ниски температури и стрес.

За да разберем повече за това колко е важен минералът за нашето здраве и кой магнезий е препоръчителен за прием и защо, ви срещаме с проф. д-р Димитър Масларов – специалист по проблемите на невропротекцията, който ще ни даде отговори на основни въпроси, свързани с магнезиевия дефицит. Колко е важно да следим нивата си на магнезий и как да ги поддържаме в оптимално количество с цел физическо и психическо здраве, научете в следващите редове.

Източник: Vedra

Професор Масларов, защо магнезият е важен за здравето ни?

Магнезият е вторият най-разпространен вътреклетъчен катион и четвъртият най-разпространен микроелемент в тялото и като такъв изпълнява комплексна функция. Освен това магнезият е и ко-фактор за производството на АТФ (енергията, чрез която функционират клетките) и участва в повече от 300 ензимни реакции, които протичат в човешкото тяло.

До какви последствия водят ниските нива на магнезий в тялото ни?

Острият или хроничен дефицит на магнезий се отразява на редица органи и системи: сърдечно-съдовата, костната, мускулната и нервната система, влияе на психичното здраве и метаболитните процеси. По тази причина се препоръчва всеки човек да приема веднъж годишно в продължение на 2 месеца качествен магнезий.

Източник: Vedra

Как се отразява липсата на магнезий от Вашата гледната точка на невролог?

Ниските нива на магнезий могат да бъдат предпоставка за мозъчносъдови инциденти. Магнезият е естествен калциев антагонист, модулира съдовия тонус, кръвното налягане и периферния кръвен ток. В  серума се съдържа малка част от общия магнезий в тялото ни, част от него е свързана с протеини, а другата част е свободен йонизиран Mg. Счита се, че именно тази малка част йонизиран Mg в кръвообращението оказва благоприятни ефекти върху съдовия ендотел.

Известно е, че магнезиевият дефицит е свързан с освобождаване на невротрансмитери и вазоконстрикция, които предразполагат към главоболие. Проучвания показват, че хората с мигрена имат по-ниски нива на серумен и тъканен магнезий. Препоръчва се повишен ежедневен прием на магнезий при мигрена.

Редица проучвания сочат, че увеличаването на нивата на магнезий в мозъка води до подобряване на когнитивните функции.

Магнезият участва в синтеза на серотонин, известен като хормона на щастието. Съществуват проучвания върху концентрацията на магнезий при пациенти, страдащи от тревожни разстройства. Счита се, че хипомагнезиемията може да играе роля при пациенти с депресия. Наложените изводи са, че пациентите приемащи магнезий заедно с основната терапия се повлияват по- добре от тези, които не приемат магнезий.

Предполага се, че дефицитът на магнезий има роля в патогенезата на някои невродегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон. Нервната система се нуждае от достатъчно количество ключови минерали, като магнезий, за да работи ефективно, ето защо ние невролозите често назначаваме магнезий като част от специфичната терапия.

Източник: Vedra

Може ли да си набавим магнезий чрез храната?

Разбира се, ако имаме балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци като банани, ядки и семена, зеленолистни зеленчуци, моркови и авокадо, вероятността да страдаме от магнезиев дефицит е по-малка.

Какъв магнезий ще препоръчате на нашите читатели?

В аптеките има множество магнезиеви продукти. Най-важното условие, за да бъде магнезият ефикасен и достъпен за усвояване в човешкото тяло е да бъде под формата на йони, и то в достатъчно количество. В тази връзка препоръчвам Биолектра! Биолектра е немски продукт под формата на разтворими таблетки или капсули. Удобният прием – само 1 таблетка дневно, точно поради добрата усвояемост на освободените след разтваряне йони, може да доведе до добър терапевтичен ефект при пациентите, които имат нужда от магнезий.

Източник: Vedra

Благодарение на тези ценни съвети добиваме представа за важността от поддържането на адекватни магнезиеви нива в организма. С помощта на продукта Биолектра, предлаган  в различни дози и форми, можем да набавим ценния минерал според индивидуалните си нуждиБиолектра използва специална технология за ефервесцентните си таблетки, която, след разтварянето им, позволява директния прием на чисти магнезиеви йони, готови за резорбция и мигновено запълване на магнезиевите депа в тялото. Съотношението цена-качество при този продукт е оптимална, защото за единица сума получавате възможно най-голямо количество чисти магнезиеви йони. Всичко това може да се провери на опаковката.

Недостигът на магнезий е често срещан сред съвременните хора независимо дали са в по-млада, или по-напреднала възраст. Не пренебрегвайте умората в тялото и тревожните мисли – вероятно те са първият сигнал за недостига на този така важен минерал.

Добрата новина е, че с навременно взети мерки и прием на качествен магнезий ще възстановите нивата му в организма, за да се радвате на активен и балансиран начин на живот.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *