Кога е задължително заплатата да се плаща по банков път

Работниците и служителите в България често се сблъскват с дилемата дали да получават заплатата си по банков път, или да я получават в брой.

Причините за тази дилема най-често са, че много от гражданите не вярват на банките, поради редица обстоятелства, а освен това, масово хората имат по няколко кредита, които трябва да изплащат всеки месец и не желаят още един месечен разход свързан с банката, като се опасяват и от скрити такси и забавяне при получаване на парите. В кои случаи обаче е задължително заплатата да се изплаща по банков път, разяснява д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право.

В епохата на бързия технологичен напредък и цифрово общество, плащанията по банков път станаха неразделна част от нашия финансов живот. За мнозина, включително както работници, така и работодатели, този метод на получаване на заплата представлява няколко ключови предимства, които не могат да бъдат пренебрегнати.В България от 01.09.2023 г. действа законова промяна, която засегна хиляди работещи и работодатели в цялата страна. Според тази законова промяна, заплатите, както е уредено по смисъла на Кодекса на труда, изплащани от работодатели със 100 или повече наети лица, с изключение на лицата, с които е сключен трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, трябва задължително да се изплащат само по банков път.

След приемането на този закон и след първите плащания на заплатите по банков път, работниците и служителите масово се убедиха, че в този метод няма нищо притеснително, защото така се гарантира трансферирането на паричния превод точно и навреме в банковите им сметка. По този начин достъпът до паричните средства е по-лесен и по-бърз, без да трябва да се стои в опашки пред офиса на счетоводството или касата в съответното предприятие.

Тази промяна в законодателството е улеснение както за работниците и служителите, така и за техните работодател. По този начин не само се избягват всички рискове, свързани с плащанията в брой, но и вече можеше по-ефективно хората да управлява своите финанси и кредитите.

Справка:

чл. 270 от Кодекса на труда

чл. 3, ал. 1, т. 3 от Закона за ограничаване на плащанията в брой

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *