Кой е Емет Шиър – новият лидер в света на изкуствения интелект

След уикенд на слухове и спекулации – в понеделник дойде новината, че Емет Шиър, бивш съосновател и главен изпълнителен директор на Twitch ще заеме ръководния пост в OpenAI, най-известната компания за изкуствен интелект в света.

Шиър публикува пост в X (Twitter), като заяви, че е получил обаждане от компанията с молба да стане временен изпълнителен директор – предложение, което той е приел, „след като се консултирах със семейството си и размишлявах върху него само няколко часа“.

Предложение, което не се отказва

Наскоро подадох оставка като главен изпълнителен директор на Twitch поради раждането на 9-месечния ми син“, пише още той.

„Прекарването на време с него беше толкова полезно, колкото си мислех, че ще бъде, и с радост избягвах работата на пълен работен ден.

Приех тази работа, защото вярвам, че OpenAI е една от най-важните компании, съществуващи в момента. Когато управителният съвет сподели ситуацията и ме помоли да поема тази роля, не взех решението лесно.

В крайна сметка почувствах, че съм длъжен да помогна, ако мога“.

Предложението към него идва, след като Сам Алтман, който ръководи OpenAI в процеса на разработване на популярния чатбот за генериране на изкуствен интелект ChatGPT, беше изненадващо отстранен след натиск от страна на управителния съвет да се оттегли. Причините за промяната на върха на компанията не са ясни, но някои вътрешни източници изразяват загриженост, че Алтман не е подходящ за поста, отбелязва CNBC.

Кой е Емет Шиър

Той е голямо име в Силициевата долина, макар че за повечето хора е непознат.

Един от най-големите му успехи е Twitch – платформата за стрийминг на живо, който съосновава с Джъстин Кан, Майкъл Сийбел и Кайл Вогт през 2007 г. Twitch е придобита от Amazon за 1 млрд. долара през 2014 г., а миналата година Шиър се оттегля от поста главен изпълнителен директор.

По време на работата си там той се сблъсква с напрежение от страна на стриймърите, които смятат, че платформата не защитава техните интереси. Влизат в напрегната битка за таланти с конкурента им YouTube, като последният привлича няколко високопоставени личности от Twitch с изгодни ексклузивни договори за излъчване.

След напускането си Шиър става партньор в Y Combinator, ускорител на стартъпи, в който преди това Сам Алтман е бил президент.

Преди Шиър да започне работа в Twitch, той е съосновател на Kiko Calendar – календарно приложение, по което работи в рамките на програмата Y Combinator през 2005 г.

Защо е важно кой ръководи OpenAI

Бързото издигане на Шиър за главен изпълнителен директор на OpenAI го поставя начело на една от най-важните компании в света на изкуствения интелект днес.

OpenAI е известна с популярния си чатбот с генеративен изкуствен интелект ChatGPT.

Мощната технология, която стои зад този чатбот, се нарича голям езиков модел или LLM. Това е модел на AI, способен да обработва и генерира човешки език въз основа на обучение от огромни количества данни.

Като ръководител на OpenAI Шиър вероятно ще се сблъска с натиск от страна на регулаторните органи, които внимателно следят компаниите, предлагащи модели с изкуствен интелект, предвид рисковете, които технологията създава във връзка с дезинформацията и потенциалното изместване на работни места.

По-рано този месец във Великобритания се проведе ключова среща на високо равнище по въпросите на безопасността на AI, на която присъстваха най-големите основополагащи компании в областта, за да се обсъдят някои от най-неотложните проблеми в тази област.

Особено важен проблем в списъка на дискусионните области за световните лидери беше „екзистенциалният риск“, който AI представлява за хората, отбелязва CNBC.

Самият Сам Алтман е предупреждавал за заплахата AI да изкорени човечеството, въпреки че е бил начело на компания, ръководеща бързото развитие на технологията.

Какво следва

Според анализатори в технологичната индустрия, има голяма вероятност други служители на OpenAI да последват Алтман в Microsoft, което може да има пагубни последици за OpenAI.

Той отбеляза, че това може да включва дори техническия ръководител на OpenAI Мира Мурати, която има решаваща роля в разработването на продуктите на OpenAI.

„Ако тя замине със Сам и останалите, за да се присъедини към Microsoft, какво ще остане от OpenAI? Вероятно не много“, казва Ричард Уиндзор, основател на компанията за цифрови изследвания Radio Free Mobile.
Няколко служители на OpenAI вече споделиха постове в X с едно и също послание: „OpenAI е нищо без своите хора“. Сред тях е и Мурати.
Хаотичното развитие на събитията беше критикувано и от самия Шиър.
„Ясно е, че процесът и комуникацията около отстраняването на Сам бяха проведени много лошо, което сериозно накърни доверието ни“, признава той в публикация в X, посветена на новото му предизвикателство да поеме компанията. Шиър предлага да започне разследване, за да проучи процеса, довел до последните събития и да изготви доклад за тях в рамките на първите си 30 дни в OpenAI.
Това е подкрепено от експерти, включително Уиндзор, които смятат, че ситуацията може сериозно да навреди на репутацията на компанията и да подкопае общественото доверие в нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *