Купувачите на имоти у нас продължават да се интересуват от ново строителство

Не се наблюдава съществена промяна на имотния пазар у нас – новото строителство продължава да се развива, дори и с понякога забавения темп, а купувачите се интересуват предимно от ново строителство. Това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Последните данни сочат, че цените в София за последното тримесечие нарастват с 6% на годишна база, което е забавен темп, но това се дължи на пика на цените, достигнат в края на 2022 г., обясни тя.

Основния двигател на пазара за тази година е ръстът на доходите и ниските равнища на ипотечните лихви. Ако се приравнят с инфлацията, реалният ръст на цените е около нула. В момента в София цената на квадратния метър при сключените сделки е на около 1550 евро, което е същото, както в края на миналата година, посочи Стойкова.

Най-привлекателните квартали в столицата са винаги южните, каза събеседникът.

Водещо е къде има възможност за покупка на имот, а това са кварталите с ново строителство като: Банишора, Малинова Долина, Зона Б-18 и Зона Б-5, тъй като новото строителство е с по-добро качество и предлага повече удобства съвместими с модерния начин на живот. В кварталите, които няма толкова ново строителство, се наблюдава липса на предлагане на вторичния пазар, тази тенденция ограничава предлагането, което вдига цените.

Данните от Агенцията по вписванията показват спад на обема на сключените сделки с 5% за София, а в други части на страната с от 10% до 20%, но това е нормално, смята Стойкова, тъй като сравнението е с миналата година, която бе върхова за пазара. Очаква се тази година да е една по-слаба като обем, но съпоставима с миналата.

През тази година наблюдаваме задържане на цените на ваканционните имоти, също така спад в интереса към летните курорти за сметка на зимните, обясни гостът. Вижда се интерес от Полша, Чехия и Словакия, а цените в курортите са стигнали средните цени в областните градове от 800 до 1000 евро за квадрат.

Гостът очаква по-скоро позитивна 2024 г. за имотния пазар.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *