Меню за първа класа от „Титаник“ беше продадено за 102 000 долара

Рядко меню за първа класа от борда на „Титаник“ беше продадено за 83 000 паунда (102 000 долара) в рамките на търг на сувенири, свързани с потъналия океански лайнер.

Силно зацапано от водата, с частично изтрити букви, менюто вероятно е попаднало в Северния Атлантик, когато „Титаник“ потъва в ранните часове на 15 април 1912 г., се казва в описанието на британската аукционна къща Henry Aldridge and Son Ltd.,цитирано от CNN.

Спасеното меню описва подробно първата вечеря на борда след отплаването на кораба от Куинстаун, Белфаст, и разкрива разкоша, осигурен за първокласните пътници на борда.

Вечерята на 11 април включва стриди, филе от говеждо със сметана от хрян и пащърнаково пюре, а десертите са кайсиево бордоле – вид тарт и пудинг „Виктория“.

Досега няма открити други примери за менюто на първа класа за тази конкретна вечер, установява аукционната къща, след като се консултира с музеи, притежаващи колекции от „Титаник“ и водещи колекционери на сувенири.


Henry Aldridge and Son Ltd.

Други предмети, включени в търга, предлагат бегъл поглед към живота на 2223 пътници и екипаж на борда, от които оцеляват едва 706.

Одеяло, използвано от един от оцелелите, за да се стопли в спасителната лодка, беше обявено от аукционната къща за „един от най-редките предмети, които сме виждали“ и беше продадено за 96 000 паунда (117 000 долара), допълва CNN.

Преди това то е принадлежало на Фредерик Топпин, помощник в компанията собственик на „Титаник“. Придобива го на нюйоркски кей, когато среща спасени пътници, слизащи на брега, заявиха от аукционната къща.

Джобният часовник, принадлежал на Синай Кантор, руски имигрант, пътуващ за САЩ във втора класа, отбелязва момента, в който той влиза във водата и по-късно умира. Предметът достигна цена от 97 000 британски лири (119 000 долара) и стана най-скъпият, продаден на търга.

Сред другите предмети беше и печат за маркиране на пощенски пакети, използван от пощенските служители на борда, всички от които загиват при опит да изнесат пощенските чували на горните палуби, за да ги спасят от наводнение, добавя аукционната къща.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *