Не се ли е превърнал светът в затвор, за който бодливата тел вече не е най-изразителният символ на несвободата?

Филмовият режисьор Емир Кустурица промотира новата си, пета книга „Когато мъртвите души маршируват“ в голямата зала на Студентския културен център (SKC) в Белград пред широка публика, съобщи сръбският вестник „Телеграф“.

Книгата, издадена от „Catena mundi“, беше обсъдена от проф. д-р Мило Ломпар, директорът на издателството Бранимир Нешич, а модератор беше писателката Весна Капор.

Режисьорът Кустурица направи първата официална промоция на новото произведение на наскоро провелия се 66-и Белградски панаир на книгата в края на октомври.

Известният режисьор започва кариера и като писател през 2010 г. и публикува следните произведения: романът „Смъртта е непроверена истина“ (Новости, 2010), сборникът с разкази „Какво ям“ (Новости 2016), книгата с есета „Какво още ми трябва“ (Vukotić Media, 2018), романа-есе за австрийския писател Нобелов лауреат Петер Хандке „Vidiš li da ne vidim“ (Srpska književna zádruga, 2022).

Весна Капор посочи заглавието на новата книга „Когато мъртвите души маршируват“ и го свърза с прочутата повест „Мъртви души“ (1842) на руския драматург и писател Николай Василиевич Гогол и добави, че Кустурица се е докоснал и до вселената на Фьодор Михайлович Достоевски.

Тя каза, че темите и мотивите на книгата се виждат, когато хората излязат на улицата, говорят по телефона, гледат телевизия или се лутат из безкрайните опашки в социалните мрежи.

Редакторът на литературната програма на SKC Капор се позова на началото на книгата на Кустурица, където авторът пише „не се ли е превърнал светът в затвор, за който бодливата тел вече не е най-изразителният символ на несвободата?“ и отбеляза, че големият режисьор е засегнал и темата за неприятната ситуация с тенисиста Новак Джокович в Австралия преди две години.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *