НС каза „не“ на облекчаването на условията за провеждане на референдуми

Мнозинството от депутати в Народното събрание каза „не“ на облекчаването на условията за провеждане на референдуми. Парламентът отхвърли предложението на първо четене с 58 гласа „за“, 2 „против“ и 86 „въздържали се“.

Вносители на промените в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление бяха депутатите от „Има такъв народ“. Сред идеите беше да се премахне изискването за минимален брой участници в гласуването, за да е прието предложението, предмет на национален или местен референдум – т.нар. праг на участие или изискване за кворум. С текстовете се уточнява понятието „предложение, предмет на референдума“, изисква се въпросът да не е подвеждащ или насочващ, добавят се мерки за по-добро информиране на гражданите, облекчават се изискванията към подписката за предизвикване на национални и местни референдуми.

С други текстове се регламентира плебисцити да се произвеждат само съвместно с избори, за да се гарантира високо участие на тях. В пленарна зала освен „Има такъв народ“, промените защитиха и от „Възраждане“.

 

КРОСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *