НС прави нов опит за гласуване на вота на недоверие срещу кабинета „Денков“

За пръв път в най-новата ни история вот на недоверие ще бъде прегласуван шест дни след като трябваше да бъде гласуван от парламента.

Вотът на недоверие, на тема „Отбрана и сигурност“, бе внесен от народните представители от парламентарните групи на „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“.

Според вносителите решенията на правителството в сектор „Сигурност” не се вземат спрямо реалните нужди на страната, а според чужди политически и икономически интереси.

На 16 ноември народните представители не можаха да съберат кворум и по тази причина прегласуването на вторият вот на недоверие срещу правителството „Денков-Габриел“ остана за петък – 17 ноември, но и тогава поради липса на кворум прегласуването се отложи.

При първото гласуване в него участваха 127 депутати – “за” бяха 66, “против” 61, без въздържали се. Малко преди и по време на самото гласуване ГЕРБ-СДС и ДПС напуснаха пленарната зала.

Последва настояване за почивка от страна на БСП, за да може колегите им да се върнат в пленарната зала. “66 народни представители не могат да свалят кабинета, но 166 могат. Ако наистина депутатите от ГЕРБ и ДПС нямат доверие към този пропутински кабинет, нека да заповядат в зала и да го свалят”, призова тогава депутатът от БСП Георги Свиленски.

ГЕРБ-СДС и ДПС не влязоха в пленарна зала при прегласуването, въпреки че имаше 15-минутна почивка, поискана от БСП, за да може двете парламентарни групи да се върнат в зала.

В крайна сметка председателят на НС Росен Желязков направи проверка на кворума, но се регистрираха едва 64 депутати. Наложи се излизане в още една почивка преди прегласуването като след нея ситуацията остана непроменена – ГЕРБ и ДПС отново не влязоха в зала и се регистрираха 63 депутати. Поради липса на кворум Желязков закри заседанието.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обвини вносителите на вота, че с дезинформационната кампания, която водят, съдействат за снижаване на отбранителните способности на страната.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *