Около 100 събития – част от 11-ото издание на Нощ на театрите

Над 100 събития в 14 български града включва тазгодишното 11-о издание на проявата „Нощ на театрите“. Символичното ѝ начало беше поставено още в петък на сцената на Драматичния театър в Плевен с постановката „Хамлет“ на режисьора Ованес Торосян.

Днес за няколко часа животът придобива артистични измерения в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Плевен, Шумен, Симитли, Благоевград, Кърджали, Търговище, Пазарджик, Ловеч, Сливен. Събитията започват още от сутринта с представления за децата. Навсякъде съботният ден ще е изпълнен с множество творчески срещи, разходки зад кулисите, импровизационен театър, танцови представления и различни работилници, в които хората да научат повече за магията на театралното изкуство.

4-часово онлайн предаване под надслов „Под властта на театъра всяка роля е различно царство“ е един от акцентите в „Нощта на театрите“ в София и ще бъде достъпно и на фейсбук страницата на проявата. В него някои от най-популярните български режисьори и актьори ще разговарят за работата си с млади и утвърдени колеги на сцената и извън нея, за ролята на въображението, както и за умението да пресъздадеш на текст и в роля някои от злободневните проблеми, с които живеем и чувствата, с които се борим.

В 12 на обяд е началото на традиционния вече LIVE CAM – 4-часовото онлайн предаване, в което известни театрали обсъждат актуални теми от театралния сектор. Ще участват режисьорите Галин Стоев и Явор Гърдев, актьорите Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Карамазов, Теодора Духовникова и Захари Бахаров, драматурзите Яна Борисова и Александър Секулов. В дискусиите ще се включи и министъра на културата Кръстю Кръстев.

В Народния театър ще има няколко фен разходки с гидове – любими актьори от трупата. Представления ще има на всички четири сцени в различни часове, както и една предпремиера – на моноспектакъла на Христо Мутафчиев „Боже мой“.

Софийска опера и балет също отваря вратите си за тур зад кулисите, а вечерта ще се играе „Ариадна на Наксос“.

Представления в стандартен и нестандартен час в София ще има в още десетки локации, сред които са Младежкия театър, Малък градски театър „Зад канала“, театър „Възраждане“, театрална работилница „Сфумато“, Студентския дом, НДК, НАТФИЗ, „Сълза и смях“.

Европейската инициатива „Нощ на театрите“ тръгва от Хърватия през 2008 г. като поетапно се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Финландия, България, Белгия, Сърбия и Чехия. Идеята и е да обединява хората с отношение към театъра и сцената за създаване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

„Нощ на театрите“ в България се осъществява с подкрепата на Национален Фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации’22“ и на Министерство на културата.

Източник:БНР

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *