От най-бързият мъж без крака до убиец

Южноафриканският параолимпиец Оскар Писториус, който уби приятелката си Рийва Стийнкамп навръх Свети Валентин преди 10 години, излиза от затвора предсрочно.

На изслушването в Претория, административната столица, където беше задържан, магистратите постановиха, че Писториус ще бъде освободен на 5 януари 2024 г.

Таня Коен, адвокат на семейството на жертвата потвърди пред NBC News предсрочното освобождаване.

Майката на Рийва заяви, че не вярва, че олимпийският спринтьор е бил реабилитиран и добави, че е загрижена за безопасността на други жени, след като той излезе на свобода.

Изявлението ѝ беше прочетено от представител на семейството пред заседанието на комисията за предсрочно освобождаване в Южна Африка. Майката твърди още, че макар да е простила на Писториус, не вярва на неговата версия за събитията, допълва CNN.

„Реабилитацията изисква някой да признае честно цялата истина за извършеното от него престъпление и последствията от него.

Никой не може да претендира, че се разкайва, ако не е в състояние да се ангажира изцяло с истината. Ако някой не проявява разкаяние, не може да се счита, че е реабилитиран. Ако не са реабилитирани, рискът от рецидив при тях е висок.“, допълва майката на жертвата.

Инцидент или умишлено убийство в Деня на влюбените

Спринтьорът с двойна ампутация, известен като „Блейд Рънър“ заради протезите на краката си, застреля смъртоносно партньорката си в Деня на влюбените през 2013 г.

Тялото ѝ беше открито с четири огнестрелни рани през заключената врата на банята в дома на Писториус.

Последвалият съдебен процес през 2014 г. привлече вниманието на целия свят и сложи край на кариерата на Писториус – най-известният спортист с увреждания в света, който записа името си в историята, състезавайки се на Олимпийските игри сред здрави атлети.

Писториус твърдеше преди съда, че при трагичния инцидент е объркал приятелката си с крадец и я е застрелял по погрешка.

Първоначално той беше осъден на шест години затвор, но прокурорите обжалваха това, което нарекоха „шокиращо меко“ наказание и присъдата беше увеличена. През 2017 г. Върховният апелативен съд на Южна Африка го осъди на 13 години и пет месеца.

Като условие в процеса на предсрочно освобождаване Писториус се срещна с баща на Рийва през юни 2022 г. Семейството ѝ се противопостави на освобождаването му, тъй като отхвърли версията за убийството на дъщеря им.

Сега, тъй като 37-годишният Писториус все още не е излежал пълната си присъда, той вероятно ще носи електронно устройство за сигурност и ще му бъде забранено да напуска провинция Гаутенг, която включва Йоханесбург и Претория.

Според говорителя на семейство Стийнкамп, цитиран от BBC, той ще трябва да посещава и терапевтични сесии.

С гориво в кръвта

Оскар Писториус се появява на бял свят с вродено заболяване, заради което двата му крака са ампутирани под коляното, когато е на 11 месеца. След шест месеца  получава първите си протези – решаващ момент в живота му, както признава той.

„Вярвам, че именно в този момент от живота ми се е оформила моята личност и че семейството ми е помогна за полагането на основите на моята състезателна натура и на човека, който съм днес“, пише той в биографията си „Блейд Рънър“.

В един от най-ранните спомени на Оскар, той се спуска по хълм близо до дома си с картинга на брат си Карл, като двамата изпитват страст към скоростта през целия си живот – те са „адреналинови наркомани“, пише самият Писториус в „Блейд Рънър“.

Когато стената в долната част на хълма се очертава пред тях, а картингът няма спирачки, Карл хваща протезата на Оскар, издърпва я и я вкарва в колелото, за да спре внезапно автомобила.

Няма невъзможни неща

Това малко спасение не пречи на новата му зависимост от висок адреналин.

Скоро започва да се състезава с баща си на картинг. На 15-годишна възраст кара Голфа на брат си, а в зряла възраст инцидент с моторна лодка едва не слага край на живота му.

Тази гореща авантюристична нагласа е насърчавана от семейството му, което е твърдо решено, че увреждането  няма да го превърне в страничен наблюдател на живота. В семейство Писториус, което живее в Йоханесбург, никой няма право да казва „не мога“.

Години по-късно  води отбора на Южна Африка на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Превръща се в първия човек с двойна ампутация, който се състезава на Олимпийските игри.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *