„Париж“ представя Валентин Топалов

Поредната самостоятелна изложба на добре познатия художник абстракционист Валентин Топалов е подредена в галерия „Париж“. Тя се казва „Светлина в полумрака“ и показва седемнадесет нови творби, които са изпълнени в характерния за автора абстрактен стил, съчетан с прекрасни цветове. Синьо-зелените тонове се преливат в повечето картини, но топлата червена гама също присъства, точно като контрапункт на хладните успокояващи цветове, пише галеристката Надя Павлова.
Съчетанието на светлината и полумрака характеризира много точно творчеството на Топалов, защото тази мекота, нежност и топлота, които той постига в творбите си, сe съдържат именно в полусенките, в междинните състояния, в преходите. Абстрактността в изкуството на Валентин Топалов е винаги близка и разбираема, не стои чужда или дистанцирана от зрителя, напротив – обгръща го, успокоява го, разказва му истории, дори понякога сякаш се чува тиха, приглушена музика. Няма го усещането за елитарност в картините му, което абстрактният стил носи винаги със себе си, а има разказ, който е красив, ненатраплив и много елегантен, споделя Надя Павлова.
Валентин Топалов принадлежи към пернишката група художници, има над четиридесет самостоятелни изложби в страната и чужбина, негови произведения са притежание на Националната художествена галерия в София и на много общински художествени галерии у нас. Картините му са собственост на частни колекции и сбирки в България, САЩ, Франция, Германия, Нидерландия, Турция, Гърция, Северна Македония, Чехия.
Изложбата може да бъде разгледана на живо в галерия „Париж“ (ул. „Цар Самуил“ 47) или онлайн в сайта на столичния арт салон.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *